Chrudim si na volbu starosty počká do poloviny prosince

25. listopad 2014

V Česku už zbývají poslední tři okresní města, kde ani šest týdnů povolebního vyjednávání nikam nevedlo. Vedle Českého Krumlova a Vsetína se zatím vyjednavači nemohli domluvit také ve východočeské Chrudimi.

Noví zastupitelé se tam poprvé sešli v pondělí večer a moc dlouho se na svých místech nezdrželi.

Zatím zůstává všechno při starém, žádná koaliční dohoda podepsaná není, žádná ze stran svého kandidáta na starostu nenavrhla a o novém složení na radnici se tak vůbec nehlasovalo. Město zatím dál povede starosta Petr Řezníček z SNK-ED, nemění se ani jména místostarostů, ani členů rady.

Kde je problém?

Komunální volby mají v Chrudimi vlastně dva vítěze - SNK-ED a hnutí ANO 2011. Obě formace mají v zastupitelstvu šest křesel a obě by se raději obešly bez toho druhého. Současné koalici SNK-ED, ČSSD a ODS chybí k získání většiny jeden hlas. Potřebnou podporu si ale zatím nevyjednalo ani hnutí ANO 2011 a město je tak v patové situaci.

Další řádné jednání zastupitelstva je naplánované na 15. prosince, ale jestli volba nového vedení přinese nějaký výsledek, to nikdo nedokáže říct.

Jednotliví zastupitelé této možnosti dávají šance padesát na padesát. Dříve sice platilo, že pokud se politici nedomluvili, po půl roce nastupoval do čela obce pověřený správce. Teď už tahle podmínka neexistuje, takže to kolečko výběru nevýběru se může opakovat vlastně pořád znovu.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio