Chrudim zavede nová pravidla pro zadlužování města. Část opozice nesouhlasí

18. prosinec 2012

Zastupitelé odsouhlasili soubor opatření, která mají zajistit bezproblémové financování úvěrů. Město by se tak nemělo dostat do většího minusu, než je polovina jeho ročního příjmu a konkrétní dluh na jednoho obyvatele nesmí přesáhnout deset tisíc korun. Část opozice ale se změnou nesouhlasí.

Podle Petra Lichtenberga ze Strany svobodných občanů by město mělo hospodařit s vyrovnaným rozpočtem a půjčovat si jen v případě mimořádných situací, například živelných katastrof.

„Chrudim je v dnešní době zadlužená nejvíce v historii. Tato nová pravidla v podstatě připouštějí zvýšení již tak kritického dluhu města na více než dvojnásobek. Když si vezmeme, že na fyzickou osobu je dluh asi 4 900 korun, tak tato schválená pravidla připouštějí ten dluh deset tisíc, to je více než dvojnásobek,“ dodává Lichtenberg.

Vedoucí finančního odboru chrudimského městského úřadu Hana Vránová ale takové omezení považuje za nereálné. V praxi by to prý totiž znamenalo, že město bude muset zapomenout na veškeré velké investice.

„Mohli bychom být určitě přísnější ve stanovení třeba limitu výše dluhu, ale zase musíme uvažovat reálně. U zastupitelů padla námitka zadlužovat se jenom pro mimořádnou akci, to byste ale dneska neudělal ani jeden projekt Evropské unie, protože úvěrování běžně využíváte a stavíte akci třeba za sto milionů, musíte ji postavit za rok, musíte ji předfinancovat, pak peníze dostáváte všechny zpětně. Nelze stanovit limit pouze pro mimořádnou situaci,“ dodává Vránová.

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: kop
Spustit audio