Chrudimské vodárny vykuřují kanály. Hledají černé přípojky

23. březen 2017

Technici chrudimských vodáren mají v práci občas pocit, jako by byli na koncertě pěvecké superstar. Při pátraní po černých přípojkách totiž používají zařízení, které dokáže vyrobit dýmovou clonu.

Systém popisuje Michal Veselý z Vodárenské společnosti Chrudim: „Je to vlastně vykuřování a skládá se to z vrtule a klasického přístroje, který se používá na diskotékách. Naženeme tu páru vzduchem do kanalizace. Jak je vidět na ostatních kanálech, tak to všude stoupá nahoru, protože pára se dostane všude díky tomu vzduchu. My hledáme z přívodů, ze svodů ze střech, kde jsou napojeny do splaškové kanalizace.“

Michal Veselý dodává, jaké jsou reakce majitelů: „Někteří majitelé vybíhají, že jim začíná hořet stodola. Setkáváme se s takovými reakcemi, ale nakonec si to všechno vysvětlíme. Chodíme po ulici a upozorňuje, že se toto bude dít. Jsou s tím smířeni.“

Mlhu do kanálu nepouští technici jen tak, je to způsob jak objevit napojení, které by v zemi být nemělo.

Chrudimské vodárny hledají černé přípojky pomocí kouře

„Nám to slouží k tomu, abychom odhalili nedovolené napojení srážkových vod na oddílné splaškové kanalizaci, kde by měly téci jenom splašky,“ vysvětluje technický ředitel Vodárenské společnosti Chrudim Petr Kavalír.

Dešťová voda zatěžuje systém

Podobné případy jsou prý velmi běžné: „Je to velice časté. Většinou po výstavbě kanalizace je to v pořádku, ale za několik let producenti odpadních vod najdou cesty, jak se napojit. Na tento systém připojují různé přepady ze studní nebo dešťové svody. Potom to zatěžuje ve velké míře čerpací stanice,“ dodává Kavalír.

Navíc takoví producenti neplatí. „Většinou za srážkové vody samozřejmě obyvatelstvo neplatí. Nejde tam o peníze, jde tam o provoz systému, protože kanalizace je potom přetížena a trpí čerpadla, která na to nejsou stavěna,“ říká Kavalír.

Umělá mlha není jediný způsob. Vodárenští technici využívají na odhalení černých přípojek také kamery.

autor: kop
Spustit audio