Chrudimští lesníci sčítají škody po horkém létě. Uschla třetina stromků

12. září 2015

Chrudimští lesníci sestavují smutný seznam. Procházejí revír a počítají uschlé mladé stromky. Na některých místech parné léto bez srážek nepřežila i polovina sazenic. Škody tak budou dost citelné.

Škody budou zhruba třikrát vyšší, než na jaké jsou chrudimští lesníci zvyklí. Obvykle se totiž nechytne asi desetina sazenic, po letošním létě je ale uschlá třetina stromků, někde je dokonce rezavá třeba i polovina plantáže.

Řádově to jsou tisíce kusů - nejhůř dopadly mladé jedle, poškozené jsou třeba i buky a velká část dřevin, které sucho přežily, zase vůbec nepovyrostla. Další problém je tak roční výpadek u přírůstků.

Pro lesníky to bude znamenat vyšší výdaje. Uschlé stromky musí nahradit, u poškozených se zase prodlouží povinná péče - čištění a údržba oplocenek nebo ošetřování mladých stromů.

Situace je špatná nejen na Chrudimsku. Polovina lesů u nás patří státnímu podniku Lesy ČR, ten už škody způsobené nedostatkem srážek také předběžně sečetl a předpokládá, že ztratí až třetinu osázených ploch.

autor: kop
Spustit audio