Chystaná propojka by měla odlehčit pardubické dopravě. Sdružení Město na kole s tím nesouhlasí

3. prosinec 2012

Pardubická radnice chce odlehčit dopravě v centru města propojením rychlodráhy s ulicí 17. listopadu. Radní odsouhlasili, že koupí od soukromého majitele za 19 milionů stávající parkoviště a místo něj postaví propojku obou frekventovaných komunikací.

Občanské sdružení Město na kole ale tvrdí, že tímto způsobem k žádnému zklidnění dopravy nedojde, naopak přibudou problémy.

To také naznačila Eliška Vacková z Města na kole:

„Vznikne další zkratka pro auta, která navíc nemá zřetelné opodstatnění. Aby bylo možno vložit odbočovací pruh, musí být ubrán další kus už tak šířkou nevyhovujícího chodníku, kde je navíc i cyklostezka. Nová světelná křižovatka bude znamenat výrazné omezení plynulosti dopravy nejen pro automobily, ale především pro vozy městské a také příměstské hromadné dopravy, které zde mají významné koridory.“

Náměstek primátorky Pardubic Martin Bílek je ale přesvědčen, že propojení rychlodráhy a ulice 17. listopadu opodstatnění má.

Bílek navíc tvrdí, že propojka nenaruší ani provoz městské hromadné dopravy a neomezí cyklisty:

„Já si nemyslím, že by mělo docházet k nějakému dalšímu přetěžování ulice 17.listopadu, naopak si myslím, že by mohlo dojít k určitému odlehčení. Hlavním motivem je vybudovat další propoj mezi dvěma směry, to znamená ze severu na jih a z východu na západ. Když se cokoliv stane na stávajících propojích, tak je problém ve značné části zbytku města. Máme zpracovanou poměrně podrobnou vizualizaci včetně dopravního modelu, jak se ulice 17.listopadu bude chovat. I podle vizualizace nevzniká další problém nebo nový problém.“

Plánované propojení ulice Hlaváčova s ulicí 17.listopadu


Zobrazit místo Propojka mezi 17.listopadu a rychlodráhou na větší mapě

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: ba
Spustit audio