Čtyřicet zastávek bude v Pardubicích na znamení. Mávat na řidiče nemusíte

12. červen 2017

Na některých zastávkách pardubické městské hromadné dopravy budou od prvního července autobusy stavět jen na znamení. Dopravní podnik tím ušetří pohonné hmoty, řidiči nebudou zbytečně zastavovat a zase se rozjíždět na prázdné zastávce.

Změna se týká zastávek, které nejsou příliš využívané, a je zbytečné na nich stavět, když nikdo nenastupuje ani nevystupuje. Je jich celkem 40, namátkou v Černé za Bory, v Lánech na Důlku, v Němčicích, Nemošicích, Rábech, Starých Čívicích, Svítkově nebo Žižíně.

Jak dát znamení?

Zastávky na znamení budou vyznačené v jízdním řádu na té zastávce, ve voze zase cestující upozorní zvukové hlášení. Na sociálních sítích se objevily obavy z toho, že autobus lidem nezastaví, když na něj nebudou mávat. To ale opravdu není potřeba. Řidič zastaví vždy, když uvidí na zastávce stát lidi nebo jiný autobus. Cestující, kteří naopak budou chtít vystoupit, tak musí dostatečně včas zmáčknout tlačítko STOP. Pokud jde o noční spoje číslo 98 a 99, budou na znamení všechny zastávky.

Letní provoz

Některé spoje budou přes letní prázdniny omezené, informace cestující najdou na webu dopravního podniku i na zastávce.

Čtěte také

V letních měsících by cestující také uvítali ve vozech klimatizaci. Tady ale nemáme moc dobrou zprávu, letos žádné takové vozy nepřibyly. Dopravní podnik musel výběrové řízení na 19 nových klimatizovaných trolejbusů kvůli námitkám jednoho z přihlášených dodavatelů vypsat znovu. Takže i letos bude jezdit po Pardubicích jen sedm autobusů a tři trolejbusy vybavené klimatizačními jednotkami.

Zastávka u Parama
autor: ba
Spustit audio