Demolice starého mostu u Parama zastaví i železniční koridor

22. únor 2017

Už za necelý měsíc začnou dělníci s pomocí jeřábů bourat starý silniční most u pardubického Parama. Musí ustoupit stavbě nového. Demoliční práce budou podle ŘSD náročné, stavba se klene nad železničním koridorem a demontáž mostu budou provázet přísná bezpečnostní opatření.

Akce bude mít dopad na silniční dopravu a z části omezí i provoz na železničním koridoru z Prahy na Moravu.

Most, po kterém desítky let jezdila auta, začnou dělníci rozebírat v polovině března. „Demolice bude probíhat celý měsíc březen, přičemž sundání první části nosníku proběhne někdy okolo 16. března,“ doplnil Král.

Most snesou obří jeřáby

U demoličních prací bude pomáhat i těžká technika, mimo jiné 500tunový jeřáb, jeden z největších v Česku. „Bude tady dvojice autojeřábů o nosnosti 300 až 500 tun. Celé demolici předcházelo odstranění stávající komunikace, částečné odtěžení přechodových oblastí a demontáž příslušenství mostu,“ říká Stanislav Král.

Vlaky stojí, auta jedou

Na místě je stále starý provizorní most. Podle Krále bude využit hlavně k demontáži nosné konstrukce, bude sloužit jako přístup techniky na stranu od Hradce Králové.

Demolice zastaví všechny vlaky

Bourací práce potrvají podle ŘSD zhruba 14 dní a demontáž mostu částečně zastaví i vlaky. „Přípravné práce budou probíhat za běžného provozu na železnici a samotné sundávání nosníků proběhne za stoprocentní výluky a za částečného omezení silničního provozu,“ říká Král.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová popisuje omezení pro cestující: „Ve dnech 11. 3. až 8. 4. vždy o víkendech v časech od 8:25 do 16:25 bude vyloučena jedna kolej v úseku Pardubice, hlavní nádraží – Přelouč. U rychlíků a vlaků vyšší kvality se předpokládá zpoždění v délce 5 až 10 minut, u vybraných osobních vlaků předpokládáme jejich případné nahrazení autobusy.“

V dubnu potom chtějí silničáři zahájit stavbu nového mostu. Ta potrvá několik měsíců. Zhruba na konci letošního roku by už měla být hotová.

Rekonstrukce silnice a stavba nového mostu u pardubického Parama
autor: wol
Spustit audio