Děti v bunkrech. Army camp táborníky baví i vzdělává

7. srpen 2017

Podsadové stany, polní kuchyně, vojenský hangár jako jídelna - standardní vybavení stanového tábora. Děti na jednom takovém v Králíkách na Orlickoústecku ale mají ještě něco navíc. Jejich táboru dělají totiž kulisy opravené bunkry prvorepublikového příhraničního opevnění.

„Skutečně to není jen o army a o tom, že bychom si hráli na vojáky, je to o kontaktu s přírodou, o hrách a o tom, co zažije spousta dětí během léta na různých táborech,“ přibližuje osmidenní program tábora hlavní vedoucí Petr Čuma.

Army camp je o fyzické připravenosti, ale také o historii. „Nechceme děti pouze honit po bunkrech, ale chceme, když už ty objekty navštěvují, tak aby měly ponětí o historických souvislostech,“ vysvětluje Petr Čuma.

Čtěte také

Děti si staví stany, jídelnu nebo pomáhají s přípravou jídla v kuchyni. „My jsme si říkali, že bude užitečné, když uvidí, jak tábor vyrůstá a že se ty věci samy od sebe nedějí. To je součást celého konceptu,“ doplňuje.

Pro mnoho dětí ve věku 7 – 12 let, pro které je tábor v Králíkách určen, je to často poprvé, kdy jsou bez rodičů. Je to týden, během kterého se musí starat samy o sebe, pomoci s vařením v táborové kuchyni nebo se poprvé ve svém životě objeví samy v noci v lese.

Army camp se letos koná potřetí, ale teprve podruhé je to v bezprostřední blízkosti příhraničního opevnění.

autor: zen
Spustit audio