Deváťáky čekají jednotné přijímací zkoušky. Příští rok bude testovací

11. listopad 2014

Žáci devátých tříd najeli na intenzivní styl učení. Luští matematické vzorce a pilují pravopis. Má to jediný důvod. Chtějí zvládnout přijímací zkoušky. Ministerstvo školství je navíc poprvé v historii sjednotí a už příští rok na jaře otestuje přímo v praxi.

I v Pardubickém kraji, kde se připojí všechny maturitní školy.

Dnešní deváťáci mají nejrůznější plány, někdo chce jít na gymnázium, někdo na obchodní akademii, jiný na průmyslovku nebo zdravotnickou školu. Snadné to ale mít nebudou. Budou muset projít sítem přijímací řízení.

V Pardubickém kraji ale nejde o nic nového. Přijímací zkoušky na maturitní školy tady dělají děti už čtvrtým rokem. Tentokrát ale budou v režii státu a nikoliv soukromé firmy, kterou si původně objednával kraj.

„Vyloženě nového tam nebude nic. Prostě to budou jednotné testy, podobně jako v minulých letech to byly testy společnosti Scio,“ říká učitelka Naďa Dvořáková.

15. dubna budou psát dva šedesátiminutové testy. Jeden bude z matematiky a druhý z češtiny.

„Tam zřejmě v těch testech budou i otázky otevřené. To znamená, že děti budou muset odpovídat, budou tam zřejmě nějaké přiřazovací a podobně, což ty děti sice neumějí z těch testů Scio, ale my to s nimi celkem běžně děláme.“

Gymnázium Pardubice

To jak budou vypadat státní testy od společnosti CERMAT, ale zatím učitelé a ani děti nevědí.

„Nicméně v průběhu února by se měly objevit nějaké vzorové testy, takže podle toho bychom pak mohli odhadovat, kolik času na ty otázky děti mít budou. Je to ale v podstatě zatím jediná nejistota, která tam je.“

Kritéria si určí školy samy

Každá škola by měla mít možnost stanovit si, podle jakých kritérii bude děti přijímat. Předpokládá se, že gymnázia budou mít laťku nastavenou o něco výš, než odborné a technické školy.

„Ředitelé gymnázií v Pardubickém kraji se dohodli, že určí hranici úspěšnosti. U těchto testů je poměrně nízká proto, že ty testy zatím nikdo neviděl. Je trochu obava z toho, jak budou vypadat,“ říká ředitel pardubického Gymnázia Dašická Luděk Burian.

Cílem je, aby se na maturitní obory nedostávali uchazeči bez studijních předpokladů, kteří pak nezvládnou zkoušku dospělosti.

Čtěte také

autor: wol
Spustit audio