Dnes bude ještě polojasno, víkend přinese oblačnost a déšť

4. září 2015

Nejteplejší z nadcházejících tří dnů bude dnešek, kdy se teploty dostanou až k 22 stupňům. O víkendu pak klesnou o tři stupně. Pátek bude polojasný, v sobotu a v neděli se očekává oblačno až zataženo s přeháňkami.

V pátek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku zpočátku až zataženo a místy déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 až 22 °C, v 1000 m na horách kolem 13 °C.

V sobotu se očekává oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Během dne na severozápadě místy, jinde ojediněle přeháňky. Na jihu a východě území místy občasný déšť. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C, při zmenšené oblačnosti až 21 °C.

Proměnlivá, převážně velká oblačnost, se očekává v neděli. K tomu se přidají na většině území přeháňky, na horách budou srážky četnější. Teploty se vyšplhají na 13 až 17 °C.

Stejné denní teploty se očekávají i v pondělí. Nebe ale bude zatažené až oblačné, na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami.

Voda má přes 20 stupňů

Teplota vody v některých nádržích se pohybuje nad 20 stupni Celsia – Hracholusky (23 °C), Máchovo jezero (25 °C), Nové Mlýny (22 °C), Seč (23 °C) nebo Slapy (24 °C).

V přímořských letoviscích je nejteplejší voda na Džerbě (29 °C), stejná je i v Antalyi. O tři stupně méně hlásí letoviska u Jaderského moře.

Vzduch je opět nejteplejší na Džerbě (37 °C), o stupeň méně je v egyptské Hurghádě. U Jadranu mají až 34 stupňů a Egejského moře zase 33 stupňů.

Vodáci ruší akce

Vytrvalý déšť by uvítali vodáci. Kvůli nedostatku vody musí rušit řadu akcí. Sjízdných je jen několik úseků. Nedostatek vody se projevuje i v přehradních nádržích.

Stále dobře splavná je Vltava pod Vyšším Brodem. Pokud by v pátek na Šumavě vydatně pršelo, bude o víkendu dobře splavná i Otava. Lužnice je teď sjízdná jen na středním toku, vylepšit to mohou deště nebo vypouštění rybníků, které každý rok před podzimem zlepší její splavnost.

Klesly i vody v Berounce, pod Berounem jsou mělčiny a situaci zřejmě nepomůže ani voda vypouštěná v sobotu z nýrské přehrady.

Sázava je obtížně sjízdná na středním toku. Na Ohři lze plout od Tršnice, pod Hubertusem ale je vody málo. Labe s Jizerou jsou sjízdné jen na dolních tocích.

Na východě země je situace podobná. Morava je s obtížemi splavná od soutoku s Desnou, lepší je to od Olomouce.

Dyje je splavná až pod Novými Mlýny. Lze se pokusit o sjetí dolního toku Opavy, Odra je lépe sjízdná až pod soutokem s Ostravicí a Opavou.

autor: ČRo
Spustit audio