Dokumenty, pohádky, celovečerní film. V regionu letos vzniká sedm snímků

24. květen 2015

Možná jste je už někde venku potkali. Jsou ve stresu, mluví na tři lidi zároveň a ostatní kolem nich chodí po špičkách. Řeč je o režisérech. V Pardubickém kraji natáčeli v minulém roce hned na několika zajímavých místech. Stejné to je i letos.

V regionu v tuto chvíli vzniká hned sedm filmů. A finanční podporu jim teď dal i krajský úřad.

Pardubický kraj rozdělil mezi sedm filmových projektů částku 1 milion korun. Jsou mezi nimi dokumenty, pohádka i celovečerní snímek.

Kritéria byla podle radního Reného Živného z SNK- ED jasně nastavená: „Kritéria byla vytvořena v Praze, takže jsme je nevymýšleli my z prstu, ale tvořili jsme je s odborníky. Bylo několik kritérií. Hlavní bylo, aby lokace se týkaly Pardubického kraje, ekonomický přínos. To znamená prokazatelně utracená náklady za vybavení a potřeby k filmu v Pardubickém kraji. Určitě jedním z významných bylo, aby to přineslo propagaci Pardubickému kraji.“

150 tisíc na Hepnarovou nebo Zámeček

150 tisíc korun dostal například celovečerní film Já, Olga Hepnarová, který se natáčel v Ústí nad Orlicí. Vypráví o dívce, která byla poslední popravenou ženou v tehdejším Československu.

Dalších 150 tisíc dostal dokument Smrt na Zámečku, který zpracovává příběh významného pietního místa, někdejší Larischovy vily, kde byli popraveni čeští vlastenci.

„My bychom mohli samozřejmě podpořit všechno typu Babovřesky, kde to je estráda a lidé si to zapamatují, ale musíme samozřejmě i ta vážná díla podporovat. Je to souvislost s naší historií. Myslím si, že i spousta lidí v roce výročí války vzpomíná na tyto neblahé akce,“ dodává Živný.

Kraj ale podpořil i menší projekty. Například dokument Představení památek Pardubic a Chrudimi jinýma očima nebo Pohádka o zlaté přadleně aneb lidová řemesla na Veselém Kopci.

Skanzen na Veselém Kopci

„Jednotlivé projekty přináší nejen to, že budou odvysílané v různých televizích, ale budou z nich natáčeny i DVD, která právě partnerům těch jednotlivých částí kraje budou rozdávána. Například v Jablonném se budou rozdávat v partnerských městech. ERA-PACK Chrudim dělá krásný dokument a hrají samozřejmě Ligu mistrů napříč celou Evropou, takže jejich partneři budou toto dostávat. Nemusí to být jenom velkkofilm obrovského formátu, ale zajímají nás i lokální záležitosti,“ říká krajský radní René Živný zodpovědný za cestovní ruch.

A dodává, že je přesvědčený o tom, že natáčení v regionu propaguje Pardubický kraj: „Myslím si, že se nám to velice vyplatí. S tímto záměrem jsme do toho samozřejmě šli. Velké filmy nás propagují v televizi, ale i ty malé tím, že k tomu vydají DVD a budou je rozdávat partnerům, si myslím, že hlavní je oslovit přímo ty potencionální návštěvníky. Myslím, že to bude velkým přínosem.“

A už příští rok rozdělí kraj mezi filmaře daleko větší částku, a to dva miliony korun.

autor: KUB
Spustit audio