Domy na Dukle schovala přírodní protihluková stěna

7. červenec 2015

Na pardubické Dukle v těchto dnech staví protihlukovou stěnu. Kamenná zeď naproti dopravnímu podniku by měla v bytových domech u frekventované silnice snížit hladinu hluku. Stěna vznikla na podnět místních obyvatel.

Ochranná zeď, která oddělí domy od rušné silnice, bude mít na výšku asi dva metry a na délku přibližně 200 metrů. Na zeď bude plynule jako přirozená bariéra navazovat dukelský les.

Na několika místech se bude překrývat tak, aby byl zachován průchod. Stavba respektuje původní cesty, kterými lidé chodí. Za zdí bude mlatová cesta.

Zeď dělníci skládají z gabionů, do kterých rovnají přírodní kámen. Zároveň u ní obecní radnice vysází popínavé rostliny, například břečťan a přísavníky.

"Stavíme na podnět občanů. Dokončení je plánované do konce července. Silnice je hodně zatížená osobní a nákladní dopravou,také tam hodně jezdí MHD," řekl starosta Jiří Rejda (ANO).

Gabion je drátěný koš vyplněný většími kameny, ideálně s rovnými plochami. Koš je vyroben z pozinkovaného drátu o průměru 4 mm s velikostí ok obvykle mezi 5 a 10 cm.
Nejčastěji se používá k stabilizaci břehů a svahů, například podél dálnic. V poslední době je moderní i jako plot u rodinných domů.

Českému rozhlasu se ozvala i posluchačka, která bydlí v přilehlém domě a s protihlukovou stěnou naopak nesouhlasí. Obyvatelé domu si podle ní žádné oddělení domů od silnice nepřáli.

Zeď bude plnit nejen funkci protihlukové zábrany, má také sloužit jako bezpečnostní bariéra, která zamezí dětem vběhnout do silnice. Hotová bude na konci července.

Gabionová zeď chrání před hlukem přilehlé domy
autoři: jsl , KUB , pta , ba
Spustit audio