Druhá kolej ze Stéblové do Rosic se začne stavět příští rok

12. květen 2017

Správa železniční dopravní cesty připravuje další rozšíření trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Místo po jedné by se tak mělo jezdit po dvou kolejích i v úseku Pardubice - Stéblová. Ten zatím není dokončený a strojvedoucí tam často musejí zpomalit a čekat ve stanici na protijedoucí spoj.

Podle investora, kterým je Správa železniční dopravní cesty, by se mělo kopnout do země v říjnu příštího roku a do roku 2020 by mělo být hotovo. Podle dřívějších odhadů to bude stát asi jednu a tři čtvrtě miliardy korun.

Podle oznámení o vlivu na životní prostředí se stavba dotkne zhruba devíti kilometrů tratě. Její součástí bude kompletní rekonstrukce nynější koleje, obnova železniční stanice Rosice nad Labem a zapojení do železniční stanice Stéblová. Vybudované bude i nové trakční vedení a napájecí stanice. Stavbaři opraví zastávku Pardubice - Semtín, mostky včetně výstavby nových, propustky a zdi, upraví železniční přejezdy, postaví protihlukové stěny a dva nové podchody.

Čtěte také

Po dokončení tohoto úseku by vlaky mezi oběma krajskými městy mohly místy jezdit až 160 km rychlostí. Zdvoukolejnění tratě navíc umožní zavést pravidelnou intervalovou dopravu s taktem 30 minut a protijedoucí vlaky se budou na dvojkolejné trati míjet a nebudou muset čekat ve stanicích jako je to teď.

autor: wol
Spustit audio