Elektrárna Chvaletice spustila jeden z bloků, Česko už má elektřiny dostatek

Česká republika elektřinu po pátečním výpadku elektráren Temelín a Chvaletice dál nedováží. Uhelná Elektrárna Chvaletice před polednem obnovila výrobu elektřiny v jednom ze čtyř odstavených bloků. Blok má výkon 205 megawattů. Kvůli úplnému odstavení Temelína a Chvaletic muselo Česko v pátek 15 hodin dovážet elektřinu ze zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chladící věže Chvaletické elektrárny

Chladící věže Chvaletické elektrárny | Foto: Martin Vonka

Dovoz elektřiny mohl ČEPS zastavit poté, co v pátek odpoledne v Česku klesla spotřeba elektřiny.

„Situace je v tomto ohledu klidná a nevypadá to, že by mělo dojít k nějakým dalším problémům,“ popsala aktuální stav mluvčí provozovatele přenosové soustavy ČEPS Barbora Peterová.

Elektrárna Chvaletice původně předpokládala, že by blok, jehož kotel byl zanesený struskou, mohla spustit už v noci na dnešek.

„Vyčištění je obtížnější, něž udávala původní prognóza,“ uvedl dnes ráno generální ředitel chvaletické elektrárny Luboš Pavlas.

Temelín, největší zdroj výroby elektřiny v Česku, loni do sítě dodal 14,95 TWh elektřiny, zhruba čtvrtinu celkové spotřeby v ČR. Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Loni vyrobila 3,12 TWh elektřiny a na celkové výrobě v ČR se podílí zhruba 3,5 procenty.

Druhý blok, odstavený kvůli netěsnosti, by měl najet v pondělí. Zbývající dva bloky elektrárny podstupují dlouho plánovanou opravu.

Každý z bloků má výkon 205 megawattů, celkový výkon elektrárny je 820 megawattů.

V Temelíně od 3. září stojí první blok kvůli opravě zpětné klapky na potrubí v nejaderné části elektrárny. K přenosové soustavě by měl být připojen v noci z neděle na pondělí. Druhý výrobní blok Temelína odstavili energetici v noci na pátek kvůli poruše.

Česko dlouhodobě elektřinu vyváží. Podle dat Energetického regulačního úřadu činil za celý loňský rok rozdíl mezi dovezenou a vyvezenou elektřinou 16,3 TWh ve prospěch vyvezené.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme