FOTO: Gočárovy mlýny odhalují útroby

11. říjen 2012

Týden poté, co se zhruba pětistovka lidí tísnila před Automatickými mlýny v Pardubicích ve snaze prohlédnout si zdejší technologii před tím, než bude z mlýnů nenávratně odvezena, se do útrob Gočárova skvostu vypravil tým Českého rozhlasu Pardubice.

Pokud jste se dovnitř nedostali, máte alespoň zprostředkovaně možnost do této stavby nahlédnout.

Ředitel společnosti Unimills Pavel Skřivan nás s mikrofonem a fotoaparátem provedl útrobami Gočárovy stavby a představil jednotlivé fáze výroby mouky.

Mlynářský samospád

Až na výjimky jsou všechny mlýny uspořádány, stejně jako tento, vertikálně. To znamená, že se obilí nejdříve pneumaticky vyžene do nejvyššího patra mlýnů a potom se mezi jednotlivými operacemi pohybuje prakticky samospádem.

Soustavou trubek je pneumaticky hnán meziprodukt dál, většinou se ale pohybuje samospádem

V současné době už mlynářská technologie stojí, na začátku příštího roku budou stroje rozebrány a odvezeny. Jak ale ČRo Pardubice ředitel Skřivan prozradil, hned po Novém roce budou pro veřejnost připraveny další prohlídky, kde si ještě bude možné vybavený interiér mlýnů prohlédnout.

Nad dalším osudem samotné stavby v současné době přemýšlí architekti.

autor: pta
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.