Hala v České Třebové bude mít novou střechu nejspíš do konce roku

27. duben 2017

Zřícenou střechu sportovní haly v České Třebové nahradí nová s lepenými vazníky, oprava podle hejtmanství začne do několika měsíců. Původní střecha spadla v půlce ledna při florbalovém turnaji, všichni lidé tehdy stihli utéct.

Obnova od ledna uzavřené haly by měla začít v létě a hotová by podle majitele, Pardubického kraje, mohla být do konce letošního roku.

Původnímu typu vazníků už kraj nevěří a po konzultacích s experty je nahradí jinými, potvrdil hejtman Martin Netolický z ČSSD: „Změna je zcela zásadní, protože původně to byly dřevěné vazníky s příhradovou konstrukcí. Nyní půjde o lepený vazník. Vybírali jsme ze čtyř variant lepených vazníků tu, která nejvíce odpovídá konstrukci celé budovy.“

Střechu vymění jako ze stavebnice

Podle stavbařů by změna v konstrukci vazníků neměla být komplikací. „Je to v podstatě odlišnější koncepce, která vychází ze stávajícího statického a konstrukčního stavu té spodní stavby, takže je to stavebnicová záležitost,“ řekl Tomáš Zavřel, ředitel společnosti Profistav Litomyšl, která halu za 58 milionů korun postavila.

Odklízení trosek zřícené střechy v České Třebové

Jestli nové vazníky i tentokrát na stavbu dodá firma Cecolegno, zatím není jasné. „Toto je velmi choulostivá otázka. Jak jsme obdrželi reklamaci od investora, tak my jsme tu reklamaci uplatnili u stávajícího subdodavatele. Tuto záležitost zvažujeme,“ dodává Zavřel.

Příčinu pádu střechy by už brzy měl určit soudní znalecký posudek, ten bude pro kraj důležitý kvůli náhradám škod a plnění pojišťoven.

Čtěte také

„My jako účastník řízení máme právo nahlížet do spisu, ale do definitivního zveřejnění znaleckého posudku policie nebudu k tomuto se vůbec vyjadřovat, protože nechci mařit vyšetřování,“ řekl hejtman Netolický.

Případnému viníkovi podle policie hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení.

autor: wol
Spustit audio