Hasiči evakuovali kvůli požáru 55 obyvatel domova důchodců v Heřmanově Městci

V Heřmanově Městci na Chrudimsku v noci hořela střecha tamního Domova pro seniory. Hasiči evakuovali do bezpečí více než 50 lidí, nyní na místě likvidují následky požáru a zjišťují jeho příčiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část heřmanoměsteckého zámku, odkud se oheň šířil

Část heřmanoměsteckého zámku, odkud se oheň šířil | Foto: Josef Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Domov pro seniory na zámku v Heřmanově Městci zachvátil požár kolem třetí hodiny ráno.

Z jednoho křídla zámku museli hasiči evakuovat 55 osob. Nikomu se naštěstí nic nestalo, oheň ale značně poškodil střechu a stropy zámeckého křídla.

„Hasiči a noční sestra volali a bouchali 'hoří, otevřete'. Museli jsme na sebe hodit jen to nejnutnější a bez ohledu na peníze a cennosti jsme vyběhli,“ popsala jedna z evakuovaných obyvatelek domova Marie Nagyová.

Požár už je pod kontrolou, na místě nicméně zůstává devět hasičských jednotek. Operační důstojník hasičů Pardubického kraje Vladimír Minarčník Radiožurnálu řekl, že kromě rozebrání střechy musí vyklidit z půdy archiválie a další písemnosti.

Hasiči na místě požáru v Domově seniorů v Heřmanově Městvi | Foto: Josef Kopecký

Svoje byty musela dočasně opustit třetina všech klientů zařízení. Některé z evakuovaných si ráno odvezly rodiny, pro ostatní jsou připravené náhradní prostory.

„Po snídani se některé budeme snažit uvést zpátky na pokoje a případně jsme pro ně vyčlenili kanceláře, společenské místnosti a rehabilitaci,“ uvedla ředitelka Domova pro seniory Marie Málková.

Příčina požáru se zatím zjišťuje, známá není ani výše škod.


Zvětšit mapu

Martin Hromádka, Josef Kopecký, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme