Heřmanův Městec bude mít vlastní policii, bez pistolí

24. listopad 2015

Místo pistolí domluva. Tím se řídí v Heřmanově Městci na Chrudimsku. Město pokračuje v přípravách služby vlastní policie. Svoje strážníky má celá řada obcí - ti heřmanoměstečtí se ale budou lišit.

Důvod? Filosofie spíš než úspory

Je pravda, že pistole něco stojí, dál je potřeba připočítat náklady na bezpečné uložení zbraní a střeliva a třeba i střelecké prověrky strážníků. Složitější je také papírování, které se zbraněmi souvisí.

Ani jedno z toho ale nebyl pro radnici v Heřmanově Městci rozhodující důvod. Je to spíš jiná filozofie - vedení města nechce budovat ozbrojenou složku, strážníci nemají fungovat jako strašák a při řešení přestupků a konfliktních situací jim má stačit třeba jen zvýšený hlas.

Heřmanův Městec je výjimka

Podle databáze ministerstva vnitra má vlastní policii víc než 350 měst a obcí, to číslo se sice stále mění, ale drtivá většina strážníků slouží ozbrojená.

Bez pistolí hlídkovali například v Havířově nebo Liberci, to se ale psal rok 1991 a městské policie se teprve postupně utvářely. Vlastní policii teď připravuje také Hrochův Týnec a i tam budou strážníci vybavení střelnými zbraněmi.

Do terénu vyrazí příští rok

Služebnu budou mít heřmanoměstečtí strážníci v budově bývalé radnice v centru města a zastupitelé ještě budou muset příští měsíc při sestavování rozpočtu určit přesný počet členů posádky. V ulicích strážníky začnou obyvatelé města potkávat po Novém roce, do ostrého provozu by se nová městská policie měla zapojit na jaře.

autor: kop
Spustit audio