Historická nádražní budova v Ústí nad Orlicí chátrá, místní aktivisté ji chtějí oživit

Historická nádražní budova v Ústí nad Orlicí po velkých bojích unikla demolici. Před pěti lety se z ní stala kulturní památka. Od té doby ale stojí bez zájmu prázdná mezi kolejemi. Změnit to chtějí místní nezisková organizace Spousti a spolek Nádraží nedáme.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústí nad Orlicí - nádraží

Ústí nad Orlicí - nádraží | Foto: Martin Karlík

„Naše iniciativa je zacílena to, aby se nějakým způsobem zprovoznila historická budova, aby se do ní mohly umístit funkce, které nová budova nesplňuje,“ říká Jan Blažko ze sdružení Spousti.

Nádraží v Ústí nad Orlicí je sice nově opravené, lidem tu ale chybí třeba restaurace nebo čekárna. Obě sdružení navrhují vytvořit neziskovou organizaci, která by starou budovu spravovala. Pod jejím vedením by zase ožila jako čekárna, restaurace nebo třeba muzeum.

Přehrát

00:00 / 00:00

O další osud historické nádražní budovy v Ústí nad Orlicí se zajímala Zuzana Pecháčková

„Nezisková organizace by měla na rozdíl od jiné formy největší šanci na to, aby získávala peníze z dotačních programů. Tím by mohly být zajištěny prostředky na rekonstrukci a mohly by z nich být financovány i některé veřejně prospěšné projekty,“ myslí si Jan Blažko. Město se k ale k návrhu staví vlažně.

„Já ten návrh vnímám rozpačitě. Pakliže by město vstoupilo do této neziskové organizace, přebralo by na sebe určitý díl odpovědnosti. Rozumím tomu, že nezisková organizace by se chovala pružněji, rychleji a efektivněji než moloch České dráhy, ale nevím, jestli má být město iniciátorem vzniku této organizace,“ říká starosta Petr Hájek z SNK Oušťáci.

České dráhy, které mají budovu ve svém majetku, o případném vstupu do neziskové organizace neuvažují. Jsou ale připravené budovu prodat nebo pronajmout.

Zuzana Pecháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme