Hledá se nová barva pro palác Hybských. Rozhodne chemický rozbor

24. květen 2017

Začátek pardubické třídy Míru ohraničují dvě kulturní památky: hotel Grand z dílny slavného českého architekta Josefa Gočára a také Palác Hybských od stavitele Josefa Krudence. Druhý jmenovaný dům z minulého století právě dostává novou fasádu.

Opravuje se i štuková výzdoba paláce. „Sundávají se staré malby. Musí se to nejdříve něčím rozleptat, pak pánové ocelovými kartáči, hladítky, špachtlemi vyškrabávají tu strukturu, aby se dostali k původním reliéfům, aby ty tvary byly co nejpřesnější podle původního originálu,“ říká Ondřej Hybský, který palác spravuje.

Palác udělal z Pardubic město

Palác Hybských byl první vlaštovkou, která měla z Pardubic udělat velké město, říká historik František Šebek: „Na té dnešní třídě Míru byly přízemní domy, objevily se první dvoupatrové domy, hotel Střebský, pak hotel Veselka, Krausův dům, pak dlouho nebylo nic. Pak přišel stavitel Krudenc v roce 1898 a během jednoho jediného roku postavil takto velikou stavbu, kolem tekla ještě voda, nestálo divadlo.“

O barvě fasády se teprve rozhodne

Dům patřil rodině Hybských od roku 1926, v roce 1948 ho zabavili komunisté a palác se vrátil znovu původním majitelům až v roce 1990. Od té doby se mu snaží vrátit jeho historickou podobu. Postupně se opravují interiéry, teď došlo na fasádu. O její barvě rozhodnou památkáři.

Původně to byla holubí šeď, doplňuje Ondřej Hybský: „Našli jsme tam nahoře ještě nějaké jiné barvy, nějakou měděnou, ale uvidíme, co na to řeknou památkáři. Zase se budou dělat pravděpodobně chemické rozbory.“

Palác Hybských na náměstí Republiky se schoval za lešení

A Ondřej Hybský dodává, že práce musí probíhat precizně: „V podstatě je to srdeční záležitost, už to dělal můj táta, jeho praděda, nějak se o to starali. Je to hlavně o tom, že ten dům je takto zdobný. Když koukám na ty chlapy, co to tady dělají, tak se každému detailu věnují, není to o tom, že někdo vezme maltu, nahází to a je to hotové.“

Čtěte také

Rodina Hybských počítá i s dalšími opravami: „Měla by se dělat i kopule, měla by se tam dávat původní břidlice. Doufám, že to bude zase skvost Pardubic,“ dodává Ondřej Hybský.

Práce na opravě paláce potrvají až do prosince. Pracovníci firmy, která se na historické budovy specializuje, do zimy kromě krytiny kopule vymění veškeré oplechování na budově. Okna paláce zůstanou původní, dočkají se ale repase. Nejnáročnější bude zřejmě samotná fasáda. Nejdříve je potřeba odstranit nánosy barvy, napenetrovat, opravit poškozené části a nakonec natřít barvou, jejíž odstín majitel vybere podle výsledku rozboru ve spolupráci s památkáři.

autor: KUB
Spustit audio