Jak nejlépe ochránit sečskou přehradu? Navrtat ji

3. listopad 2016

Hráz sečské přehrady je provrtaná skrz naskrz. Žádné nebezpečí ale lidem nehrozí, naopak, hluboké sondy pomůžou vylepšit kontrolu nad vodním dílem.

Jak vylepšit zajištění hráze přehrady? Provrtat ji. Zní to zvláštně, ale přesně tohle se teď děje na nádrži v Seči na Chrudimsku. Stavba je stará osmdesát let a správci chtějí mít jistotu, že je uvnitř všechno v pořádku. A to se dá zjistit tak, že do ní navrtají sondy.

„Vedle nás je vrtná souprava a dolů se vrtá velmi přesný svislý vrt a bude v něm zavěšeno hrázové kyvadlo. Vrt musí být tak svislý, že ta odchylka dole v inspekční hrázové chodbě bude 1 až 2 cm. Je to 30metrový vrt,“ říká technik Pavel Křivka.

Čtěte také

A dodává, k čemu vrt bude sloužit: „To zařízení uvnitř bude vlastně taková velmi přesná olovnice. Sleduje se tím náklon tělesa hráze, respektive vodorovný posun koruny hráze proti tomu kyvadlu. Hráz jako každá konstrukce se hýbe. Je to zejména díky teplotním vlivům. To znamená roztahování v letním období a smršťování v zimním období.“

Třicetimetrové puzzle - odvrtaný materiál z hráze sečské přehrady


Uzavírka potrvá déle
Řidiči přes hráz sečské přehrady neprojedou až do půlky listopadu, původně měla uzavírka končit už v neděli 6.11. Problémy mohou mít hlavně lidé při cestě na Ústupky. Objízdná trasa je poměrně dlouhá a vede přes Horní Bezděkov, Prosíčku a Proseč.

Až vrtaři nahoře skončí, přesunou se ještě do štoly v hrázi, vysvětluje Martin Oliva, který stavbu dozoruje: „Ty vrty povedou až základovou spáru přehrady a ten vrt se umístí manometr a bude se měřit vztlak vody, podle toho poznáme, čím vyšší je tlak, tím snazší cestu má voda. Opět nám to řekne něco víc o tom, jak byla přehrada postavena, jak dobře je založena.“

Správci tak získají přesnější představu o tom, co se uvnitř přehrady děje. Za bezpečnostní pojistku zaplatí Povodí Labe 3 miliony korun.

Sem z koruny hráze povede třicetimetrová struna s kyvadlem
autor: kop
Spustit audio