Jeřáby budou u Parama usazovat nový most. Noční vlaky pojedou jinudy

3. červen 2016

Doprava na železničním koridoru v Pardubicích se o víkendu na několik hodin úplně zastaví. Výluku způsobí stavba nového mostu nad křižovatkou u chemičky Paramo. Řidiči ale projedou po provizorním mostu na silnici I/37 bez problémů po celou dobu výluky.

Stavební firma přitom chtěla narušit dopravu co nejméně, proto musela most kompletně sestavit cvičně mimo místo, kde má nakonec stát.

Noční víkendové výluky

Výluka na železničním koridoru je naplánovaná na noční hodiny, takže se cestujících příliš nedotkne. Bude se v sobotu i v neděli týkat vlaků, které projíždějí stanicí Pardubice mezi desátou hodinou večer a čtvrtou hodinou ranní. Uzavírka skončí v pondělí kolem půl páté ráno, pokud stavaři všechno stihnou podle domluveného plánu.

Omezení postihne hlavně nákladní dopravu, dotkne se i několika osobních nočních vlaků. Dálkové spoje z Budapešti do Berlína pojedou odklonem přes Kolín a Havlíčkův Brod. Rychlíky a osobní vlaky nahradí v úseku Přelouč–Pardubice autobusová doprava. Všichni cestující by si měli pro jistotu dopředu ověřit, jestli se to netýká právě jejich spoje.

Mostní konstrukce je připravená k usazení ma

Stavbaři už na mostu pracují více než měsíc, sestavují ho totiž na jiném místě hned vedle trati, a to proto, aby nemuseli zbytečně na dlouhé měsíce provoz na hlavní trati omezovat. Most poprvé složili už v mostárně, podruhé právě kousek od křižovatky u Parama, následně se všech sedm velkých betonových nosníků, které tvoří konstrukci, dostane na svoje místo, tedy na dva pilíře po stranách trati. Každý z nosníků váží nejmíň 23 tun, a bude je opatrně na místo zvedat jeřáb.

Čtěte také

Po víkendu bude stát konstrukce, pak je nutné most vybetonovat a zabezpečit, a první řidiči se po něm projedou těsně před Vánocemi.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio