Kašna, chytré zastávky, žulová dlažba. Náměstí v Nasavrkách nepoznáte

13. říjen 2017

Opravu náměstí začali v Nasavrkách na Chrudimsku plánovat už v osmdesátých letech minulého století. Čekání skončilo až teď. Kompletní proměna centra města trvala skoro rok. Výsledek jsou nové cesty a silnice, svítící kašna a autobusové zastávky, které dokážou nabít mobilní telefon.

Středem nasavrckého náměstí vede silnice se šedivými kostkami. Jsou to ty původní, které se podařilo při rekonstrukci zachránit a znovu použít. Vedle nich jsou žlutooranžové pásy, které vyznačují plochu pro chodce a pro parkování.

Čtěte také

„Mně vadily hlavně ty rigoly. A když jsme tu šli v zimě a šlápli na nějakou kachličku, tak nás postříkalo bláto. Teď je to udělané krásně, rádi tudy chodíme. A hlavně se těšíme na to, až tady vysadí stromy, ty tady zatím chybí,“ pochvaluje přeměnu náměstí obyvatelka Nasavrk. „A ta kašna večer a v noci barevně svítí,“ přidává se další.

Součástí rekonstrukce náměstí v Nasavrkách je i nová kašna

Kašnu, silnice i parkoviště spojuje žula. Jiná možnost podle nezávislého starosty Nasavrk Milana Chvojky nebyla: „Protože jsme v Železných horách, Nasavrky a okolí, to je kamenický kraj, takže jsme se rozhodli, že to chceme v žule, aby to bylo pěkné, a žula je věčná.“

Na autobusové zastávce je další změna, která je vidět na první pohled. „Na zastávkách už jsme šli s dobou, takže jsme tam udělali USB připojení, aby si lidi mohli dobíjet mobily a na náměstí je možnost připojení na Wi-Fi síť.

Čtěte také

Starosta Milan Chvojka je zatím s reakcemi lidí ve městě spokojený. Výhrady jsou podle něj občas k netypickým dvouramenným lampám. Výběr ale měl svoje důvody. „Protože jsme nechtěli mít na náměstí přesloupkováno. My jsme tím ušetřili na každé řadě podle chodníku řadu sloupků, pan architekt už tenhle tvar dělal s vizí, že ty stromy vyrostou a ten pohled schovají.“

Za kompletní proměnu náměstí město zaplatí 55 milionů korun.

Náměstí v Nasavrkách je vydlážděné žulovými kostkami
autor: kop
Spustit audio