Když slunce spolkne celý hrad

19. červen 2017

Mimořádný západ slunce se včera podařilo zachytit pardubickému astronomovi Petru Horálkovi. Pečlivým výběrem stanoviště promítl na sluneční kotouč celý hrad Lichnice.

Každoročně kolem letního slunovratu se slunce setkává při pohledu z města Seč právě se starým lichnickým hradem. Astronom působivý snímek pořídil díky velmi dlouhému teleobjektivu s ohniskovou vzdáleností přes 1000 mm a také díky pečlivému výběru místa. Fotografie je pořízená směrem od Seče, vhodné místo se ale velmi rychle mění.

Zdánlivě nepřirozená velikost slunce je daná perspektivou - fotograf od hradu stál velmi daleko a ten se tak na horizontu zdál velmi malý. Přitáhnul si ho následně fotoaparátem s kvalitním snímačem a objektivem.

Hrad Lichnice
Lichnice byla postavena patrně v první polovině 13. století. První zmínky o ní pochází z roku 1261, kdy vlastnil Smil z rodu Ronovců, který si říkal Smil z Lichtenburgu a založil tak tak rodinu von Lichtenburg. Na konci 16. století byla Lichnice opuštěna. Od začátku 17. století se již popisovala jako zřícenina.

Dnes je po rekonstrukci otevřena pro širokou veřejnost a nabízí nádherný výhled do Železných hor nebo bohatý kulturní programu, zejména v létě. Na fotografii je vidět silueta východní části hradu i s novou vyhlídkovou věží.

autor: pta
Spustit audio

Související