Klid na čtení? V pardubické knihovně dostanete špunty do uší

18. únor 2015

Do českých knihoven dorazila nenápadná, ale zato kuriózní čtenářská pomůcka. Jsou jí špunty do uší. Komu vadí ruch a šum, může se v přeplněné čítárně s jejich pomocí líp soustředit na četbu nebo studium.

Nově je nabízí na hluk citlivým čtenářům i pardubická krajská knihovna a jak zjistil redaktor Ondřej Wolf, knihomolové najdou hygienicky balené špunty ve speciálních automatech.

Automat jako na žvýkačky

Stačí vám pár drobných a z automatu vypadnou dva špunty do uší. Jsou molitanové, jsou v plastovém vajíčku. Návštěvníci krajské knihovny najdou tuto netradiční pomůcku na dvou místech – ve vestibulu a taky v předsálí čítárny. U mnohých vzbudila údiv, u některých zase úsměv.

Špunty do uší jsou k dostání v pardubické knihovně

„Denně nás navštíví více jak sedm set lidí a jsou tady hlavně děti. My chceme, aby se tady i děti cítily dobře, takže ty většinou dělají hluk, potichu prostě nebudou. Na druhou stranu pro komfort dospělých, kteří chtějí mít klid, je potom ten špunt varianta, jak se zavřít do své bubliny a oddávat se vlastní fantazii nebo čerpání informací,“ říká ředitelka krajské knihovny Radomíra Kodetová.

A dodává: „Automaty fungují v zahraničí už ve spoustě velkých knihoven. U nás v Čechách se s tím můžete setkat v národní knihovně a v ostatních velkých krajských knihovnách. Není nás málo, jsme průkopníci, ale my se nebráníme novým věcem.“

Špunty do uší z pardubické knihovny

Špunty do uší ocení ti citlivější čtenáři hlavně v odpoledních hodinách, kdy knihovna praská ve švech a je plná dětí, studentů a dospělých čtenářů.

autor: wol
Spustit audio