Kraj rozhodl: Centrum Lonkovka nepoškodí životní prostředí

28. červen 2017

Služby města Pardubic získaly potvrzení o tom, že plánované relaxační centrum Lonkovka nebude škodit životnímu prostředí. Krajský úřad vydal souhlasné stanovisko v posudku vlivu na životní prostředí. Úředníci ale chtějí, aby z plánu stavby zmizelo ohniště, mají i další podmínky, aby na louce u řeky Labe mohlo vzniknout centrum s posilovnami, minigolfem a kavárnou.

Služby města Pardubic budou moct Lonkovku postavit skoro ve stejné podobě, jak ji architekti navrhli. Změny se týkají spíš drobností. Na místě třeba nesmí vzniknout původně plánované ohniště, a to kvůli riziku, že by lidé seděli kolem ohně třeba až do noci, přitom hřiště smí být otevřené jen do 22.00.

Manažer budoucího centra Tomáš Chvojka řekl, že projektanti požadavky kraje do plánu zapracují, ale nic navíc měnit nechtějí: „Všechno, co by tam zůstalo i po vypuštění toho ohniště, tak je tam určitě smysluplné a mělo by tam svůj význam. Ten projekt, jak je dohromady, je koncipován optimálním způsobem.“

Čtěte také

Krajští úředníci ale také chtějí, aby se rekreační centrum už dál nerozrůstalo na okolní louky. Při přípravách tak mají dělníci jen zpevnit hlavní pěšiny, které tam místní za dlouhá léta vychodili v trávě. Celá Lonkovka totiž vznikne na dohled od významné přírodní oblasti - biokoridoru Pardubické Labe.

Krajský úřad dal Službám města Pardubic celou řadu podmínek

Stavba ani běžný provoz Lonkovky nesmí ničit vzácné druhy rostlin a rušit zvířata. V noci bude muset být ztlumené veřejné osvětlení, aby silné světlo neplašilo noční živočichy v okolí.

Služby města také budou muset stanovit pravidla pro kosení místních luk. Současně se v areálu nebude smět pouštět reprodukovaná hudba a hlasité produkce. Toto rozhodnutí bere ohled nejen na zvířata, ale také na lidi, kteří žijí v okolí.

Součástí relaxačního centra Lonkovka má být i pétanque

Místní lidé měli možnost vyjádřit se k novému hřišti. Několik z nich poslalo krajskému úřadu svoje připomínky. Bojí se hlavně o to, aby víceúčelové hřiště nenarušilo klid, který teď na loukách kolem Labe panuje.

Podle nich by mohlo totiž přivést centrum třeba i zvýšení dopravy v okolních ulicích, větší nepořádek na louce anebo zhoršení bezpečnosti. Kraj už jim na jejich výtky odpověděl. Zatímco pořádek má řešit kamerový systém na místě a městská policie, dopravní studii kraj opakovat odmítl.

Čtěte také

Ekolog Tibor Schwarz k tomu řekl, že kraj argumenty místních lidí nevyslyšel: „Krajský úřad příliš nezasáhl v tomto problému. Jediné, zakázal to ohniště. Jinak všechno schválil, co schválit šlo. To mě teda mrzí.“

Stále není jisté, že se bude stavět

Získání posudku vlivu na životní prostředí je jen první krok. Je ale důležitý, protože podle něj se dále řídí úředníci na stavebním úřadě, kteří dávají nakonec stavbě rozhodující razítko. Služby města Pardubic navíc o vznik nového hřiště mají stále zájem.

Podle manažera Lonkovky Tomáše Chvojky teď nechávají zapracovat všechny podmínky kraje do projektu budoucího relaxačního centra. Hned potom si zažádají o územní a stavební řízení.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio