Kraj ví, jak opraví střechu tělocvičny v České Třebové. Vyšetřování se blíží ke konci

20. březen 2017

Vyšetřování příčin pádu střechy sportovní haly v České Třebové se blíží ke konci. Strop se propadl v polovině ledna při sportovním utkání. Všech zhruba 80 lidí stihlo včas utéct a nikomu se nic vážného nestalo. Pardubický kraj už připravuje plány jak tělocvičnu opravit.

Přesný termín, kdy by se mohlo s opravami začít, zatím není. Pardubický kraj už ale má plán a ví, jak ji opraví. Od nezávislé firmy si nechal udělat studii, jakým způsobem strop znovu postavit. Firma navrhla čtyři varianty.

Hejtmanství nakonec vybralo konstrukci, která je podobná té předchozí. Budou tam lepené vazníky, které budou střechu podepírat. V současné době kraj zpracovává dokumentaci, podle které se bude stavět. Trosky stropu už jsou z tělocvičny odstraněné, místo je vyčištěné a teď už se v podstatě jen čeká, až policisté uzavřou vyšetřování.

Policisté vyšetřování havárie neukončili

Čekají totiž na znalecké posudky, které by měly přesnou příčinu pádu střechy určit. Podle posledních informací to ale vypadá, že do konce března by posudek měl být hotový a pak se uvidí, jak budou policisté postupovat dál.

Zatím všechno vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti s trestní sazbou až osm let ve vězení. Navíc vznikla škoda asi 15 milionů korun.

Čtěte také

Pardubický kraj aktuálně řeší, kdo novou střechu zaplatí. Je jasné, že to bude hrazené z pojistky. Otázkou ale je, čí pojistka to bude. Tělocvičnu sice stavěl litomyšlský Profistav, ale střechu včetně konstrukcí zase firma Cecolegno. Nicméně tím, že se havárie stala jen pár dní po kolaudaci haly, bude Pardubický kraj uplatňovat u dodavatele, tedy Profistavu, reklamaci.

Práce na nové střeše by odhadem měly trvat asi pět měsíců.

autor: zen
Spustit audio