Křižovatka u Parama se začne měnit na kruhový objezd

29. březen 2016

Přestavba úseku silnice I/37 u Parama v Pardubicích teď bude pokračovat další fází, stavebníci začnou budovat okružní křižovatku. Práce začaly před rokem a komplikují provoz ve městě. Na druhou stranu, po dokončení by se měl průjezd Pardubicemi velmi zrychlit.

V současné době jsou hotové objekty jako mostní provizorium nebo provizorní železniční přejezd. Ty slouží jako pomocné stavební opatření k samotné stavbě. Loni stavbaři dokončili většinu přeložek inženýrských sítí. Dnes dělníci pracují hlavně na spodní stavbě mostu přes hradeckou trať, budují opěry mostu přes koridor a opěrné zdi podél silnice I/37.

Čtěte také

Komplikace na této stavbě odpovídají její složitosti i strategickému umístění. Každodenním chlebem stavbařů je řešení kolizí přeložek inženýrských sítí nebo dopravní opatření k udržení dopravy přes stavbu, ale stále pracují podle plánu a nemají zpoždění.

Pyrotechnický průzkum: jedna střepina

Je hotová i převážná část (zhruba 90 %) pyrotechnického průzkumu. Zatím byly všechny nálezy neškodné, šlo hlavně staré železo, jen v jednom případě narazili pyrotechnici na střepinu z dělostřelecké pumy, která se používala během první světové války.

Kruhový objezd místo semaforů

V nejbližších dnech začnou práce na okružní křižovatce závodiště. Ta bude mít průměr 40 metrů a nahradí současné semafory. Teď se připravují dopravně technická opatření: práce budou zřejmě rozdělené na několik etap, přičemž zezačátku bude provoz na silnici omezený minimálně.

Ačkoli se stavbaří snaží hledat dopravní řešení, které bude řidiče omezovat co nejméně, přináší stavba určité komplikace a lepší to rozhodně nebude. Naopak, v létě stavbaři uzavřou na celé prázdniny nájezdovou rampu z I/37 na 1/2 (nadjezd u Parama).

Stavba podle ŘSD probíhá podle předem schváleného harmonogramu a hlavním úkolem je dokončení stavby do konce roku 2017.

autor: ba
Spustit audio