Kulturní centrum Pardubice končí, nové má být průhlednější

27. červen 2017

Pardubická radnice do konce tohoto roku ukončí činnost kulturního centra. Radní předložili návrh na jiné uspořádání kulturních městských organizací. Po prázdninách zastupitelé rozhodnou o tom, jakým způsobem vše bude fungovat.

Kulturní centrum spravuje celkem osm organizací, spadá pod něj KD Dubina, KD Hronovická, Divadlo 29, Galerie GAMPA, výstavní prostor Mázhaus, Zelená brána, turistické a informační centrum a také společnost Europe Direct. Kulturní centrum je příspěvkou organizací města, pracuje s ročním rozpočtem 18 milionů korun. Teď rada předložila zastupitelům záměr Kulturní centrum zrušit.

Chyby v hospodaření stály post dvě ředitelky

Kulturní centrum už delší dobu provázejí skandály. Začalo to tím, že dlouholetá ředitelka Romana Vojířová rezignovala v říjnu 2014 poté, co ji začala vyšetřovat policie pro podezření ze zpronevěry. Loni v září ji pardubický soud nepravomocně odsoudil spolu s jejím náměstkem Michalem Straškem k podmíněným trestům.

Vedení Pardubic následně odvolalo i další ředitelku Markétu Ondrouškovou, která působila ve funkci rok, důvodem pak byly podle města chyby v řízení a hospodaření organizace. Radní vypsali nové výběrové řízení, ale vhodného uchazeče na nového ředitele nenašli. Rozhodli se proto pro tento zásadní krok. Radnice zároveň uklidňuje všechny obyvatele města, že by tento přechod na jinou strukturu vůbec neměli poznat.

Čtěte také

Náměstek primátora Jakub Rychtecký z ČSSD v září předloží zastupitelům dvě varianty restrukturalizačního plánu kulturních organizací ve městě. Vznikne několik zastřešujících menších organizací, na které budou dohlížet dozorčí rady. Radnice chce tak zprůhlednit hospodaření a posílit kontrolu nad touto organizací. Nový model by pak měl začít fungovat od ledna příštího roku.

autor: KUB
Spustit audio