Lázně Bohdaneč a obce v okolí se možná zbaví kamionové dopravy

21. červenec 2017 15:15

Ministerstvo nebude bránit převodu vytížené státní silnice do majetku kraje, což je jedna z podmínek, aby nákladní auta jezdila jinudy.

Mnoha lidem na Bohdanečsku stále vadí kamiony. Těžké nákladní vozy využívající hlavní tah z D11 jako zkratku na Pardubice podle nich působí velký hluk, víří prach a domy se otřásají v základech. Léta trvající boj obcí a města Lázně Bohdaneč za odklon kamionů ale nebere konce.

Starosta Lázní Bohdaneč Miloš Karafiát ze Sdružení pro Bohdaneč uvedl, že před několika dny dostal příslib, že hlavní tah by v budoucnu mohl přejít do majetku Pardubického kraje.

Jednání jsou teprve na začátku

To potvrdil i nezávislý starosta sousední Rohovládovy Bělé Václav Fišer s tím, že by krajští a státní silničáři měli letos na podzim vyhotovit návrh smlouvy, která by tento převod silnice ze státu na kraj umožnila. Podle Karafiáta by tak možná do dvou let mohla spadnout silnice do kategorie druhé třídy.

Čtěte také

Ministerstvo dopravy s převodem silnice I/36 na silnici II. třídy souhlasí. Mluvčí Zdeněk Neuser potvrdil, že Správa a údržba silnic a Ředitelství silnic a dálnic by měly připravit smlouvy o převodu, která jasně vymezí práva a povinnosti obou stran. Prvotní pracovní verze smlouvy by mohla být v říjnu.

Kamiony budou muset jinou cestou

Podle ředitele Ředitelství silnic a dálnic Pardubického kraje Miroslava Němce je jednou z možností jak zajistit, aby nákladní auta po této silnici již nejezdila, je změna dopravního značení tak, aby kamiony nad 12 tun jezdily do Semtína a Pardubic jinudy, konkrétně po D11 a navazující čtyřproudové silnici z Opatovic do krajského města.

Pro zásobování semtínské průmyslové zóny bude ale nutné vyřešit křižovatku u Globusu, která není připravená na to, aby tam kamiony z Hradubické odbočovaly doprava na Semtín. Miroslav Němec také řekl, že převod bohdanečské hlavní silnice I/36 pod kraj bude možný jen za určitých podmínek a také jednání s ministerstvem dopravy jsou na úplném začátku.

autor: wol
Spustit audio