Lidé v Mladoňovicích na Chrudimsku staví bydlení pro anděly

4. srpen 2016

Nová kaplička v Mladoňovicích na Chrudimsku už je skoro hotová. Lidem v obci se nelíbil pohled na polorozpadlou nefunkční trafostanici. Před třemi lety proto začalo kolečko shánění materiálu, řemeslníků, brigádníků a peněz. Jističe a dráty už vystřídal oltář a zvonice.

Kameník František Teplý pokládá i se synem v kapli opukovou dlažbu. „Opuka pochází z Přibylova, což je nedaleko. Chceme, aby to byly místní materiály. Podobné práce moc často neděláme, ale jsme s architektem spojení, tak nás přemluvil.“

Miloslavu Bonaventurovi, který bydlí naproti kapličce, se nelíbila trafostanice: „Ta trafostanice spojovala lidi v obci dráty. Když zůstala jen tak stát, tak to tady vypadalo trochu strašidelně. Proč tu trafostanici nevyužit, než ji zbourat. Může z toho zase být takový střed obce. Je to radost.“

Čtěte také

„Teď už finišujeme, protože bychom rádi zachovali termín otevření 2. října, protože to je neděle a je to svátek andělů strážných. Právě jim, kterých je zapotřebí, je kaplička zasvěcena. Proto děláme, co můžeme, abychom to stihli,“ říká starostka Mladoňovic Ivana Blehová.

V Mladoňovicích vzniká z trafostanice kaplička

Zvon z bazaru neuspěl

Kaplička už má dvě patra, omítky, je připravena zvonice. Starostka v těchto dnech vyhlíží nový zvon: „Každým dnem čekám termín odlití zvonu, protože původně jsme měli sehnaný zvon přes bazar, ale když jsme do něj poprvé uhodili, tak jsem byla nešťastná. Ten zvuk se mi nelíbil. Zvon je pak potřeba zavěsit, udělat k němu elektrický pohon, mistři kameníci dávají dlažbu."

"Až bude dlažba, nastoupí mistr truhlářský, aby dodělal dveře, okna a hlavně rám pro náš oltář s motivy strážných andělů. To by mělo být všechno,“ dodává starostka.

Proměna trafostanice na kapličku bude stát více než půl milionu korun. Skládali se na ni místní, rodáci, ale také chataři a chalupáři, kteří do okolí přijíždějí.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio