Lidé v Opatovicích se o útratách obce dozvědí kliknutím myši

5. září 2015

Jestlipak víte, jak moc máte rozhazovačnou radnici nebo obecní úřad? Za co utrácí a jaké má příjmy? Někdy to zjistíte jednoduše, třeba pouhým kliknutím na počítači.

A přesně tohle mají možnost dělat i obyvatelé Opatovic nad Labem, kde na webu zavedli tzv. rozklikávací rozpočet. Aplikace je snadno dostupná, přehledná a názorná i pro laiky. Jasná řeč čísel ale zajímá jen někoho.

„Jo, vím, že tam na webu něco je,“ paní Martinu sice zajímá, jak hospodaří obec s penězi, ale do rozklikávacího rozpočtu se ještě nepodívala.

„Přiznám se, že se dívám na aktuality a takové věci, ale konkrétně jsme se nikdy nedívala, takže nevím, jak to tam je přehledně dané. Nedokážu to posoudit,“ dodává paní Martina.

Lidé o aplikaci zatím moc nevědí

To, že někteří lidé o rozklikávacím rozpočtu vůbec nic netuší, ale starostu Pavla Kohouta vůbec nepřekvapuje. Zájem lidí o veřejné věci není v obci vysoký.

Pavel kohout dodává, proč obec rozklikávací rozpočet zavedla: „Vedla mě k tomu jedna věc. To je dát informace a transparentnost. Chtěl bych se vyvarovat situacím, které v naší obci proběhly v minulosti. Jsem pro otevřenost z hlediska veřejných financí.“

Znamená to, že občan může sledovat, jak se vyvíjí obecní rozpočet, bez toho aniž by listoval stohy papírů a dokumentů. „Občan z našich stránek přesně vyčte, kolik peněz jde do mateřské školy, kolik do školství, kolik jde na údržbu obce, kolik jde na bezpečnost a pořádek, na správu, kolik jde zastupitelům na odměny. Může si udělat potom takové své matematické úvahy, zda obec hospodaří správně či nesprávně,“ dodává starosta.

Obec se 2 500 obyvateli aktuálně hospodaří s téměř 50milionovým rozpočtem. Asi šestinu z něj pak tvoří evropské dotace.

autor: wol
Spustit audio