Lidé z Horního Bradla nabíjí telefony a tablety energií ze Slunce

25. duben 2017

Vypadá trochu jako třímetrová houba se skleněným kloboukem a napájí ji slunce. V Horním Bradle na Chrudimsku mají speciální solární dobíjecí stanici. Najdete ji hned vedle autobusové zastávky a kdokoli si může sednout ke stolku, připojit kabel a začít čerpat energii. Technickou novinku obec získala díky vítězství v anketě Strom roku.

Hlasovat bylo možné i odevzdáním starého telefonu k recyklaci a Horní Bradlo se na malou chvíli stalo místem s asi největším počtem mobilů na jednoho obyvatele.

Solární dobíjecí stanice funguje, i když je venku pod mrakem. „Stále to sluneční záření probíhá, takže solární panely, které máme nad hlavou, čerpají energii do USB vstupů,“ říká Martina Martínková ze společnosti Asekol, která staré mobilní telefony recykluje.

A doplňuje, k čemu může stanice sloužit: „Každé zařízení, které můžete připojit přes USB vstup, telefon, případně tablet, elektronické hračky.“

Podle Martínkové je životnost solárních panelů přibližně 20 let. Tak dlouho budou sloužit i v obci Horní Bradlo.

Solární nabíječka v Horním Bradle

Stanice je symbolickou odměnou za staré telefony. „Celkem se nám jich tady sešlo okolo 2100 kusů, které se nám podařilo sehnat různě od lidí, kteří nám to darovali do ankety,“ říká starosta Horního Bradla Radislav Kumpan.

Horní Bradlo má 500 obyvatel, to vychází 4 mobilní telefony na každého. „Určitě pomohli lidé z blízkého okolí, jako Hlinsko, Chrudim, Pardubice. Je tady i hodně chalupářů, po příbuzných sháněli telefony. Na obecní úřad to přivezli po krabicích. Když se to pak sešlo v kanceláři a bylo tam 10 až 15 krabic, tak to byla skutečně velká hromada. Byli jsme mile překvapeni, kolik mobilních telefonů se nám podařilo nasbírat,“ říká Kumpan.

Celkem lidé v anketě Strom roku při hlasování odevzdali 6500 starých mobilů.

autor: kop
Spustit audio