Lidem už při mši nekape na hlavu. Opravy chrudimského chrámu zatím stály 16 milionů

25. květen 2017

Chrudim dá dalšího půl milionu korun na opravu chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Kostel je dominanta města a jedna z nejdůležitějších památek. Stejnou částku Chrudim církvi přispívá už sedm let. Vstřícnost se ale nelíbí členům chrudimského zastupitelstva zvoleným za KSČM a systém dotací také kritizují někteří zastupitelé za ANO.

Oprava kostela zatím stála šestnáct milionů korun a je to asi polovina odhadované částky za celou rekonstrukci. Práce začaly už v roce 2009 a dělníci postupně pokračují podle toho, jak jsou peníze.

Nejvýraznější změna je nová střecha, místo plechů jsou teď na části stavby pálené tašky, nutná byla i oprava krovů, protože podle chrudimského arciděkana Jiřího Heblta se stávalo, že lidem v kostele občas kapalo na hlavu. Na opravu přispívá ministerstvo kultury, pardubické hejtmanství a také právě město Chrudim.

Kostel Nanebezvetí Panny Marie v Chrudimi

Největší výhrady k rekonstrukci mají chrudimští komunisté. Ti už dříve kritizovali údajně nevhodnou volbu materiálu, špatný způsob provedení práce, ale i to, že podle nich církev peníze používá na jiné opravy. A připojili se k nim i někteří zastupitelé za ANO. Hlavní připomínka se dá shrnout tak, že kostel patří církvi, ta ale na opravu dává jen menší částky a podle kritiků tak spoléhá na dotace odjinud.

Přesto ale Chrudim peníze na pokračování oprav pošle. Většina zastupitelů výhrady odmítla a hlasovala pro další příspěvek. Argument byl přitom jasný, chrám na hlavním náměstí je velmi důležitá památka a zároveň také turistický cíl, takže je oprava nutná.

autor: kop
Spustit audio