Lidi v malých obcích trápí nedostatek zubních lékařů

22. srpen 2017

V některých venkovských oblastech v Pardubickém kraji přibývá pacientů, kteří nemají kam zajít s bolavými zuby nebo na běžnou kontrolu. Zavedení zubaři totiž ruší praxe, odcházejí do důchodu a těžko za sebe shánějí nástupce. Třeba Choltice na Pardubicku jsou už druhý měsíc bez zubního doktora.

Obyvatelka Choltic Věra Procházková to jako problém vnímá, protože v okolí už zubaři nové pacienty z kapacitních důvodů nepřijímají a v případě, že by ji rozbolely zuby, musela by na pohotovost až do krajských Pardubic. Jedna z místních důchodkyň zase řekla, že jí to nevadí, protože s protézou už zubního lékaře nepotřebuje.

Choltice bez zubaře

Jak řekl nezávislý starosta Choltic Tomáš Bolek, náhradu za bývalou lékařku shánějí už od letošního června, kdy odešla do důchodu. Městečko až do teď jednalo s několika zubaři, zatím ale bez výsledku. Starosta v této souvislosti mluví o velkém problému, protože do ordinace v Cholticích docházelo víc než 1000 lidí a jak potvrdil, praktikující zubaři v Přelouči nebo v Heřmanově Městci mají plno a nové pacienty neberou.

Podle přeloučského zubaře a zároveň zástupce stomatologické komory pro Pardubický kraj Jiřího Prokopce, se i jemu pacienti z Choltic ozývají, ale musí je odmítat. Jak říká, dílčí problémy jsou také na Hlinecku, Chrudimsku a Orlickoústecku. Větších měst se to ale netýká, tam je zubařů dost, a jak Prokopec dodal, mohlo by pomoct, pokud by obce nebo menší města dokázaly mladé zubaře přilákat na nějaké bonusy, příspěvky apod.

Někde pomůžou cizinci

V Králíkách na Orlickoústecku by od letošního září měli fungovat dva ukrajinští zubaři. Vystřídat by tam měli dosavadní manželskou dvojici zubních lékařů, která přesluhuje a už che odejít na penzi. A protože se nikdo jiný nenašel, zvolila radnice toto řešení. Oběma ukrajinským doktorům navíc zajistí bydlení a taky pro ně zvažuje bezúročnou půjčku na rozjezd ordinací.

autor: wol
Spustit audio