Litomyšl a další obce nechtějí mimoúrovňovou křižovatku na budoucí R35

7. leden 2015

Litomyšl a některé okolní obce nesouhlasí s mimoúrovňovou křižovatkou, která by měla sloužit k připojení České Třebové na R35. Její přivaděč by lidem zkomplikoval život a obcím se navíc zdá, že je pro dopravu křižovatka zbytečná.

Zastupitelé Litomyšle přijali další z řady usnesení týkající se výstavby budoucí R35. Tentokrát požadují vyloučit z návrhu trasy mimoúrovňovou křižovatku. Stačí jim přivaděče u Tržku a u Janova.

„Samozřejmě jsme rádi, že krajský územní plán natrasoval R35 kolem Litomyšle v té vzdálenější variantě, ale protože tehdy, když se rozhodovalo o severní nebo jižní variantě, vzniklo jakési memorandum vlády, která slíbila, že budou přivaděče do České Třebové, tak máme někde v lokalitě mezi Kornicemi a Němčicemi křižovatku a přivaděč do Litomyšle. My dlouhodobě říkáme, že tato křižovatka je nadbytečná, že do Litomyšle nám stačí, když sjedeme z dálnice u Řídkého a na druhé straně u Janova,“ vysvětluje starosta Litomyšli Radomil Kašpar.

Samotná křižovatka by sice problémy městu nezpůsobila, ale nechtějí přivaděč, který by z ní stáhl dopravu do Litomyšle.

„Ten sjezd do Litomyšle jde lokalitou Hlavňovem a tam v územním plánu plánujeme, že tam bude rodinná výstavba a velmi blízko by měla být celá lánská zástavba,“ dodává Kašpar.

S touto mimoúrovňovou křižovatkou nesouhlasí i obec Němčice

Starosta Josef Racek řekl, že by jim to způsobilo značné komplikace. „My bychom se dostaly, dá se říci, mezi dvě silnice. Z jedné strany budeme mít rychlostní silnici R35 a z druhé strany přivaděč, který by nás odříznul od lesů a od všeho. Myslím si, že to není dobrý nápad toto.“

Vedení Litomyšle chce, aby Pardubický kraj i Ředitelství silnic a dálnic změnily názor.

„My vedeme jednání jednak na krajském úřadu s odborem územního plánování, ale také s ŘSD v Pardubicích. Říkali jsme si, že se samozřejmě k tomuto problému můžeme vrátit. Oni jsou ve fázi, kdy budou zadávat projektovou dokumentaci. V rámci té projektové dokumentace my se k této problematice budeme jako dotčení vyjadřovat. Já pevně věřím, že rozum zvítězí. Když se podíváte na celé to trasování, tak těch křižovatek od Pardubic je strašně moc,“ říká starosta Radomil Kašpar.

Zastupitelé Litomyšle odmítli mimoúrovňovou křižovatku jednohlasně na svém posledním jednání.

autor: PAV
Spustit audio