Majitel se chce do mlýnů nastěhovat, návštěvníky do nového pustí za 4 roky

31. březen 2017

Přesně před čtyřmi lety pardubické mlýny přestaly vyrábět mouku. Firma Goodmills dlouho marně hledala zájemce o koupi areálu. Zájem o stavbu nejdřív projevilo město, nakonec ale od záměru ustoupilo a dokonce byla varianta, že přímo v centru města vznikne další brownfield.

Přesně před rokem ale koupili mlýny manželé Smetanovi z Prahy. Co se tam teď děje a jestli se červenému hradu mezi dvěma řekami začne blýskat na lepší časy, tak to už zjišťovala redaktorka Naďa Kubínková.

Majitel mlýnů Lukáš Smetana tvrdí, že se snaží postupně mlýny oživovat, i když pouze v těch budovách, které obklopují samotnou Gočárovu stavbu. Své zázemí tam našli například architekti, ale i umělci nebo muzikanti. Dokonce je tam i výrobce hausbotů.

Smetana počítá i s kavárnou, malou galerií nebo pekárnou. V létě pak chce v areálu uspořádat ve spolupráci s pardubickým Divadlem 29 dokonce menší festival. Všechno se ale odehrává v přístavbách, v historické budově mlýnů se zatím neděje téměř nic. Majitel tam pořádá pouze ojedinělé akce typu menších výstav nebo projekcí. Za 14 dní se můžeme těšit například na promítání filmu v rámci pardubického Febiofestu.

Budoucnost Automatických mlýnů

Majitel mlýnů nechce ještě před rekonstrukcí riskovat, že by tam vznikl provoz, který by mohl stavbu znehodnotit. Aktuálně také vznikl regulační plán, který si zadalo město, a právě ten zahrnuje celé území mezi dvěma řekami. (tzv. mlýnský ostrov). Součástí této vize jsou i mlýny.

Výraznou proměnou by měla projít i ulice Na Ležánkách

Majitel Automatických mlýnů Lukáš Smetana si myslí, že se architekti Automatických mlýnů bojí: „Zdá se mi, že architekti, kteří regulační plán připravují, se těch Automatických mlýnů bojí. Každému jsem při tom zadávání dal velkou volnost, ale nikdo jí nevyužil, každý si nechává odstup. Na základě toho jsme se s manželkou rozhodli oslovit pár jiných ateliérů, které dělají studii, kam by Automatické mlýny měly směřovat, a doufáme, že koncem dubna budeme mít tu studii zpracovanou a budeme chtít jednat společně s městem a se zřizovatelem regulačního plánu o nějakých úpravách.“

Bydlení v mlýnech

Majitel mlýnů tvrdí, že s opravami dominanty začne v roce 2020 a v roce 2021 je otevře. Lukáš Smetana také prozradil, že se hodlá v blízké době do Pardubic s rodinou přestěhovat, a dokonce naprosto vážně uvažuje o tom, že bude bydlet přímo v Gočárových mlýnech.

autor: KUB
Spustit audio