Manévry u Medlešic: záchranné složky nacvičovaly zásah u hromadné dopravní nehody

27. září 2016

Autobus v příkopu, rozbité auto, nářek a sirény. Na křižovatce u Medlešic testovali záchranáři, hasiči a policisté zásah u těžké dopravní nehody s velkým počtem raněných. I když to nebylo naostro, organizátoři se snažili připravit podmínky tak, aby byli co nejblíž realitě.

Pro některé figuranty tak nácvik skončil až těsně před říznutím skalpelu. „Mám zraněné oko a přikrývám si ho rukou, aby mi krev nekapala na oblečení,“ říká jedna ze studentek, která při cvičení dělá figurantku.

Záchranáři na dispečinku procvičí i cizí jazyky, z místa na tísňovou linku volají cizinci v angličtině a němčině.

„Rozumím, budu potřebovat na místo policii a záchrannou službu ve větším počtu,“ ozývá se z vysílačky. „SMS zněla: Chrudim Medlešice Bus+car, 30 osob uvnitř autobusu, 2 lidé uvnitř auta. To je to, co popsal dotyčný člověk na operační středisko, z toho my můžeme těžit,“ popsala situaci mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Cvičení zaměstnalo 200 záchranářů a 2 nemocnice

„Do cvičení jsou masivně zapojeny i nemocnice v Chrudimi a Pardubicích, což tady není vidět, ale tam už postupují podle traumaplánu,“ říká Aleš Černohorský z HZS Pardubického kraje.

Cílem cvičení je podle něj hlavně vzájemná koordinace na operačních střediscích, která jsou datově propojena. Vše včetně spolupráce na místě podle Černohorského v tomto případě bezvadně zafungovalo.

Velká dopravní nehoda zaměstnala skoro 200 hasičů, policistů, záchranářů a lékařů.

autor: kop
Spustit audio