Mariánský sloup v Poličce je už tři roky přikrytý lešením

18. září 2017

Mariánský sloup na náměstí v Poličce je jedna z nejunikátnějších staveb svého druhu u nás. Byl ale ve špatném technickém stavu a restaurátoři ho tak už několik let obnovují.

„Je to obrovská památka s neuvěřitelně velkou plochou a velkými problémy, které musíme řešit,“ říká restaurátor Petr Gláser. „Je 22,5 metru vysoký a hlavně má přes 400 metrů čtverečních plochy. Celý proces restaurování musíme udělat na každém centimetru,“ doplňuje.

Restaurování mariánského sloupu začalo se v roce 2015 a ještě rok bude památka skrytá za lešením. „Hlavní práce probíhají v dílnách, dělají se čtyři sochy v nadživotní velikosti, to se seká do kamene a trvá nejdelší dobu,“ popisuje restaurátorské práce Petr Gláser.

Pohled z okna poličské radnice, horní část sloupu je už zrestaurovaná

Že se jedná o skutečně výjimečnou stavbu, potvrzuje historik David Junek. „Morový sloup v Poličce byl považován za nejkrásnější v českém království, k tomu se kloní i dnešní odborníci a je zařazen mezi národní kulturní památky. Liší se v tom, že se jedná o trojboký pilíř, který se postupně zužuje a má celkem devět soch, velice náročné architektonické řešení včetně římsy a výklenku. Odborníci si cení především jeho proporcí.“

Čtěte také

Restaurátora Petra Glásera při začátku rekonstrukce překvapil stav památky. „Ten kámen je ve špatném stavu, pod všemi nánosy, co se za ty roky provedly, už není v dobré kvalitě.“ Lešení stojí až na vršek sloupu, ale ten je již hotový a dodělávají se jen drobnosti, jako například barevné retuše.

„Odstraňují se dožilé a nevhodné vysprávky, pak se ten kámen musí ošetřit a teprve potom se nanáší nové doplňky," doplňuje restaurátor. Mariánský sloup na poličském náměstí bude podle plánů dokončen na podzim příštího roku.

Injektáž a výplň trhlin na plastice v horní části sloupu
autor: PAV
Spustit audio