Meteorologové sestavili nové mapy povodňových oblastí a možných rizik

6. leden 2015

Na internetu jsou dostupné nové mapy povodňových rizik. Celkem jednoduše tak můžete zjistit, co se stane a kam až bude sahat hladina, pokud Labem, Chrudimkou nebo Novohradkou poteče například stoletá voda.

Informace jsou důležité nejen pro úředníky a vodohospodáře, ale hlavně pro lidi, kteří v ohrožených místech žijí. Tušili jste, že pokud bydlíte blízko u řeky, měli byste mít připravený povodňový plán?

„Na mapě si mohu vybrat rozliv, hloubku. Když bych se podíval na Chrudim, dal pětisetletou vodu, tak zjistím, že v některých částech Chrudimi by byly dva metry vody,“ přibližuje mapy Michal Bareš ze sdružení na ochranu obyvatel Rescueinfo.

„Na mapě můžeme vidět to, jak by vypadala povodeň v okamžiku, kdyby přišla. Podle barev je odstupňováno, jaká by byla, kde hloubka, případně si můžeme přepnout nejen hloubku, ale i rychlost toho proudění, můžeme se tam podívat na rozliv. To znamená věci, které, si myslím, by měl znát každý, kdo bydlí v té potenciálně povodňové oblasti,“ dodává Bareš.

V Chrudimi plán na protipovodňová opatření ztroskotal

Týká se to řady míst v Pardubickém kraji. My jsme teď zvolili Chrudim a ten obrázek je poměrně děsivý. V parku Střelnici by byly dva metry vody podle té modelové předpovědi.

Na soutoku Labe a Chrudimky jsou nové schody

Chrudimku už před několika lety měla zkrotit řada staveb a bezpečnostních prvků, které by ji udržely v korytě i při stoleté vodě. Jenže plán Povodí Labe a města ztroskotal.

Proti byli ti, koho měly úpravy chránit, vysvětluje starosta Chrudimi Petr Řezníček. „Pozemkové parcely, které jsme potřebovaly částečně využít pro stavbu protipovodňových opatření, některé byly potřebné pouze jako dočasný zábor při stavbě, tak ti obyvatelé nesouhlasili s tím, aby se tam cokoliv dělo, takže to padlo.“

Mapy nejsou důležité jen pro úředníky a vodohospodáře

Mapy rizikových oblastí budou sloužit úředníkům při rozhodování, co se kde může nebo nemůže stavět i vodohospodářům při navrhování protipovodňových opatření. Důležité jsou ale i pro lidi, kteří v blízkosti řek nebo potoků bydlí.

„Především jsou důležité pro ty z nás, kdo mají dům, chatu a podobně právě v oblastech, kde se ta voda může takto rozlít. Bylo by dobré se připravit na to, co v tom okolí hrozí. Podle toho se zařídit a připravit si vlastní povodňový plán – přenést věci do vyššího poschodí, přeparkovat auto. Je to ale těžké, při každých povodních vidíme lidi, kteří musí být evakuováni ze střech, protože to možná podcenili,“ říká Michal Bareš.

Mapy s vyznačením rizikových oblastí si můžete prohlédnout na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu: http://cds.chmi.cz

autor: kop
Spustit audio