Místo cukru se v Hrochově Týnci asi budou vyrábět střešní tašky

14. únor 2017

Největší východočeský cukrovar v Hrochově Týnci srovnaly bagry se zemí před devíti lety. Opuštěná plocha od té doby zarůstala plevelem. To by se ale mělo změnit. Pozemek koupil přední výrobce střešních krytin, který tam chce přesunout podnik z Chrudimi.

Cukrovar šel k zemi hlavně kvůli evropským kvótám na výrobu cukru. Jsou to limity pro klíčové suroviny, které mohou jednotlivé členské státy unie dodávat na společný trh. Tehdejší vlastník cukrovaru Eastern Sugar za ukončení výroby a demolici svých tří velkých závodů dostal náhradu dvě miliardy korun.

Poslední řepná kampaň v Hrochově Týnci skončila v závěru roku 2006, pak se linky zastavily. O dva roky později cukrovar definitivně zmizel z mapy.

Čtěte také

Všechno nasvědčuje tomu, že přestěhování továrny na výrobu tašek z Chrudimi právě do Hrochova Týnce je hotová věc. Firma Bramac sice svoje plány komentovat nechce, pozemek po cukrovaru už ale koupila. Navíc tam nechala postavit prodejní sklad, takže s využitím areálu počítá.

Současný podnik v Chrudimi u letiště není zrovna jednoduše dostupný pro nákladní dopravu, tahle nevýhoda by v Hrochově Týnci odpadla. K cukrovaru navíc vede železniční vlečka. Žádný konkrétní termín přestěhování ale chrudimský výrobce neuvedl.

Na místě cukrovaru zůstala na konci roku 2008 jen holá pláň

Výroba by mohla přinést desítky pracovních míst

Pozemek zájemci prodávala obec Čankovice. Podle starosty Jaroslava Adámka je hlavní výhoda jasná - nový podnik by mohl znamenat nová pracovní místa. Obec má informaci, že by jich mělo být až devadesát. A to se líbí i radnici v Hrochově Týnci, která proti oživení výrobního areálu nemá výhrady.

A problém ve stěhování nevidí ani vedení Chrudimi, starosta Petr Řezníček z SNK-ED je přesvědčený, že obě města nejsou od sebe tak daleko, aby současní zaměstnanci firmy nemohli do nového podniku dojíždět.

Časová osa cukrovaru v Hrochově Týnci
  • 1871 - vznikl První rolnický cukrovar, který byl v roce 1948 znárodněn

  • 1969 - původní cukrovar byl zrušen a nahrazen novým

  • 1995 - kvůli nedostatku skladovacích prostor vzniká obrovské silo s kapacitou 20 tisíc tun

  • 2006 - končí výroba, zaměstnanci dostávají odstupné ve výši 11-16 platů

  • 2008 - probíhá demolice objektu cukrovaru, silo přichází na řadu jako poslední

Zdroj: Mgr. Hana Stoklasová, Ph.D., Ústav historických věd Fakulty filozofické Univerzity Pardubice
autoři: pta , kop
Spustit audio