Místo stávajících prken bude asfalt. Z Valů do Mělic přes nový most

20. červenec 2017

Starý a úzký vojenský most přes Labe z Valů do Mělic už není v dobrém stavu a za pár let by ho měl vystřídat úplně nový a obousměrně průjezdný silniční most.

Úředně je sice most provizorní, chodci a řidiči ho přesto využívají den co den už desítky let. Starý most železné konstrukce přes Labe ve Valech u Přelouče podle silničářů dosluhuje.

Zhruba do dvou let by ale mohl mít svého nástupce. Ředitelství vodních cest chce na jeho místě vybudovat zbrusu nový silniční most, a to za 200 milionů korun.

V minulém roce tam museli silničáři udělat kompletní výměnu dřevěných prken, po kterých jezdí auta sníženou rychlostí.

Podle úřadů navíc není dostatečně vysoko nad hladinou a to by mohl být problém v případě budoucího splavnění Labe z Přelouče do Pardubic, protože by se pod most nevešly větší lodě. A to je ten hlavní důvod, proč chce Ředitelství vodních cest vybudovat úplně nové přemostění pro auta i chodce.

Ředitelství vodních cest mělo už letos na podzim vybrat zhotovitele a stavba by teoreticky mohla začít ještě v tomto roce, jak uvedl mluvčí Jan Bukovský. Naplno by se pak měla rozjet příští rok, takže zhruba do dvou let by mohla být stavba dokončená.

Přes nový most v obou směrech

Most by měl splňovat veškeré parametry pro silnici nižší třídy a pro řidiče by měl být komfortnější a bezpečnější. Na rozdíl od současného bude obousměrný, takže odpadne čekání v kolonách, součástí bude i pruh pro cyklisty i lávka pro pěší.

Stavbu bude financovat částkou 150 milionů korun Ředitelství vodních cest, dalších skoro 50 milionů má dát Pardubický kraj. Po dokončení prací by měl nový most přejít do majetku kraje.

autor: wol
Spustit audio