Moravská Třebová nechá zbourat bývalé oddělení dětské nemocnice

19. srpen 2017

Moravská Třebová nechá zbourat zchátralou a nevyužitou budovu bývalého oddělení dětské nemocnice. Demolici loni zastavila žádost místního občana na ministerstvo kultury, aby objekt prohlásilo kulturní památkou. Ministerstvo to nyní ale odmítlo, uvedla mluvčí města Dagmar Zouharová.

"Zásah do konstrukcí bude možný po vydání demoličního výměru nebo souhlasu s demolicí stavebním úřadem. Poté nastoupí demoliční firma, což se předpokládá v polovině září 2017. Letos bude demolice dokončena," uvedla Zouharová.

Moravská Třebová koupila objekt z počátku 20. století za čtyři miliony korun od Pardubického kraje před více než deseti lety. Tehdejší vedení města si v něm přálo zbudovat kongresové centrum. Podle radnice by ale náklady byly příliš vysoké a evropské dotace by nestačily, proto od plánu opustila.

Město poté hledalo investora, ale na projektech domova pro seniory ani startovacích bytech se nedomluvilo.

Čtěte také

Letos v lednu zástupci Masarykovy univerzity navrhli objekt přebudovat na vědecké a muzejní centrum s ubytovací kapacitou 50 lůžek, jehož badatelskou základnu by vysoké školy využívaly jako své detašované pracoviště. Centrum by pořádalo výměnné studijní pobyty, zahraniční stáže i praktickou výuku. Podle Zouharové se však vysoká škola později neozvala a nedodala potřebné podklady, proto z myšlenky sešlo.

zdroj: ČTK
Spustit audio