Morový sloup v centru Poličky je opět pod lešením

28. květen 2016

Morový sloup v Poličce patří k unikátním památkám svého druhu u nás. Spolu se starou radnicí je dominantou Palackého náměstí v centru města. Rozsáhlá obnova památky ze začátku 18. století začala už loni, letos práce pokračují.

„Právě jsme zhruba v polovině morového sloupu a pokračujeme na tom, kde jsme skončili minulý rok s první etapou. Celý morový sloup má zhruba nějakých 23 metrů. Teď jsme na nějakých dvanácti. V současné chvíli odstraňujeme nevhodné tmely, všechny takovéto dožilé vysprávky,“ říká restaurátor Petr Glasser.

A dodává, proč je práce na tomto sloupu složitá: „Je to jednak velikostí, pak je to také kombinací materiálů, která tady nebyla úplně šťastná. Je to i tou skladbou.“

Sochy nahradí kopie

Největší sochy, které tady byly, zmizely. Zůstalo jich jenom pár. „Sochy, které byly nejvíce ohrožené, jsou odvezeny do ateliéru a dělá se z nich kamenná kopie, která nehradí originály. V budoucnu tady budou stát kamenné kopie. Ty, co tady zůstávají, jsme proměřili všemi možnými metodami a zjistili jsme, že ty by měly vydržet v pohodě v pohodě bez jakékoliv újmy. Pokud je to možné zachováváme originál,“ doplňuje Glasser.

Pohled z okna poličské radnice, horní část sloupu je už zrestaurovaná

„Tady je velká škála různých tmelů z nejrůznějších oprav. Máme tady ty nestarší tmely a opravy z 20. let minulého století. To jsou opravdu tmely betonové. Tam pod tím ten kámen hodně trpí, takže ten musíme odstranit úplně bezezbytku,“ říká restaurátor.

Čtěte také

Podle Petra Glassera by v příštím roce měli dokončit práce na sloupu, na sochách, které zůstaly na místě. Pak zhruba ještě rok by se měly dokončovat kamenosochařské kopie. Ty by se pak měly osadit. Podle jeho předpokladu by v roce 2018 měly být práce na sloupu dokončeny úplně.

Práce na morovém sloupu přijdou letos na dva miliony korun.

autor: PAV
Spustit audio