Na Chrudimsku otevřou dvě staronové rozhledny

3. květen 2016

Česko je světová rozhlednová velmoc. V celé republice je rozhleden několik set a pořád se staví další. Na nové přírůstky se už brzy budete moci vyšplhat na dvou místech na Chrudimsku - v Českých Lhoticích a také na hradě Lichnice.

Slovo nové ale není úplně přesné. Na obou místech vyhlídkové věže stojí nebo stávaly.

České Lhotice mají rozhlednu Boiiku, jenže ta je už rok zavřená, protože nevydržela nápor počasí a dřevo navíc napadli škůdci. Potřebuje proto velkou opravu, stavbaři musí vyměnit nosné trámy a celou konstrukci zajistit tak, aby rozhledna znovu začala sloužit svému účelu - tedy výhledu do krajiny.

Boiika otevře opět v létě

Věž patří sdružení okolních obcí. To na opravu získalo třísettisícovou dotaci od pardubického hejtmanství, už je vybraná dodavatelská firma a rekonstrukce tak může začít. Rozhledna bude znovu přístupná v polovině prázdnin, na konci července.

Na Lichnici žádná rozhledna není, ale určitě se najdou pamětníci, kteří si vzpomenou, že ještě před dvaceti lety na zřícenině hradu vyhlídková plošina stála.

Čtěte také

Okolní města a obce chtějí společně turistickou atrakci obnovit - bude to třináctimetrová stavba umístěná v hradní věži. Práce by měly začít před prázdninami a nebude to nic jednoduchého, protože těžká technika na hrad nemůže vůbec.

Na podzim by ale měl být výhled z hradu ještě o něco hezčí než teď.

autor: kop
Spustit audio