Na kontrolu komínu je už skoro pozdě, varují kominičtí mistři. Rok co rok se to opakuje

12. říjen 2017

Zima už je doslova za dveřmi, lidé i přesto podceňují kontroly svých komínů. Situace se každoročně opakuje, říká oslovený kominický mistr Jan Leksa. Nevyčištěný komín může přitom způsobit požár celého domu, o čemž ostatně hovoří statistiky hasičů.

„O komín je nejlepší se starat po skončení topné sezóny, tak duben, květen. V té době je ideální si domluvit toho svého kominíka, který přijde, obhlídne a pakliže tam uvidí nějaké nedostatky, tak máte čas na opravy,“ radí Jan Leksa.

Pokud to někdo neudělá podle rad kominíka, musí čekat. „Já to mám ještě složitější. V říjnu a listopadu chodím ke svým stálým zákazníkům. Když mi někdo zavolá na začátku října, tak se k němu dostanu většinou až na konci listopadu.“

Podle předpisů by měl každý komín projít kontrolou i několikrát ročně. „Když je to hlavní zdroj, tak to musíte třikrát ročně čistit, jednou kontrolovat. Jsou-li to kamna někde v obýváku, ve kterých se topí několikrát za rok, mělo by se to čistit dvakrát ročně,“ dodává kominík.

Nedodržením pravidel ohrožuje podle Jana Leksy každý především sám sebe. „V případě komínového požáru nebo požáru krovu totiž nepředložíte ta potvrzení o kontrolách. A zajímá to mimo jiné pojišťovnu a ovlivní to výši plnění.“

autoři: vpo , mik
Spustit audio