Na pardubické Sukově třídě bude znovu alej. Začala tam výsadba platanů

20. březen 2017

Na pardubickou Sukovu třídu se po dvou letech vrací stromy. Původní alej javorů stříbrných bylo nutné pokácet kvůli špatnému zdravotnímu stavu, stromy ohrožovaly chodce i auta. Novou výsadbu zdržela oprava přilehlého chodníku a cyklostezky, kvůli jejímu rozšíření také teď budou mít stromy míň místa. I proto už nebudou na ulici javory, ale vhodný druh platanů.

Bagr hloubí na Sukově třídě jámy pro stromy. „Budou se tady sázet platany, úroda Tremonia, která dorůstá o něco menších rozměrů než běžný platan, jak jej známe. Tato úroda má i štíhlou korunu. Je to sem umístěné proto, aby se do těch stísněných podmínek Sukovy třídy vešly,“ říká dodavatel aleje Michal Kindl.

Občas se vyskytne nějaký problém. „Objevil se nám tady kabel, který není nikde evidovaný. To se občas stává. Teď řešíme, jak ochránit kabel a přitom umožnit výsadbu toho stromořadí,“ říká Lenka Tobolková z pardubického městského obvodu I.

Připravuje se speciální technologie na ochranu kořenů a na to, aby nevadily kabely. „Počítá se tady s umístěním panelů pro usměrnění růstu kořenů. Kořen, který narazí na ten panel, ten panel podroste,“ dodal Kindl.

Aleš Hála, který hloubí jámy pro stromy, doplnil, jak mají vypadat: „Hluboké to má být nějakých 60 až 70 centimetrů, jáma má být 1,4 metru široká.“ U práce se střídá bagr s lopatami.

Na Sukově třídě připravují díry pro nové stromy

„Má tady být 19 nových kusů, bude to až po objekt kavárny v Tyršových sadech. Dál ta výsadba už nepůjde, protože tam je takové množství sítí, že tam bychom výsadbovou jámu na hloubku 60 centimetrů nedokázali vyhrábnout. Centrum města vzhledem k množství objektů je tak zasíťované, že je problém jakýkoliv výkop do země,“ řekla Lenka Tobolková.

Stromy zde budou mít poměrně málo místa. Michal Kindl doplnil, zda to nemůže ohrozit jejich vývoj: „Vývoj to určitě ohrozí, proto je tady navržen ten kultivar Tremonia, který není vzrůstný. Při výsadbě ve veřejné zeleni v městském prostředí se vždycky zvažují kompromisy, aby se našel způsob jak ten strom na tom stanovišti umístit.“

Nová alej platanů na Sukově třídě by měla být vysázena do konce tohoto týdne.

autor: ba
Spustit audio