Největší festival šachu a her začal dnes v Pardubicích

13. červenec 2017

Před 28 lety se touto dobou pohybovalo po Pardubicích pár šachistů. Dnes se festivalu v multifunkční aréně účastní tisíce lidí, a nemusí jen sedět nad bíločernými šachovnicemi. Czech Open totiž od doby svého vzniku k šachům přibral i další hry. Ať už jde o klasickou dámu či piškvorky, nebo o méně známé Go.

Ačkoliv letos přijelo skoro 3 tisíce hráčů z 52 zemí, začátky festivalu byly skromné. V roce 1990 se jednalo jen šachové turnaje o pohár města Pardubic, tehdy pro 40 účastníků. O rok později to bylo už 300 šachistů, v roce 1992 se počet zvýšil na 500 a od roku 1996 je tato akce každoročně největším šachovým festivalem světa.

Nejpočetnější výpravy letos mají Rusové, Ukrajinci a Indové. Z této asijské země přijelo do Pardubic 50 hráčů, v Indii totiž roste zájem o šachy díky bývalému mistrovi světa Viswanathanu Anandovi . Za účastí asi stovky Ukrajinců je zřejmě zrušení vízové povinnosti. Dále přijeli lidé i z Austrálie, Spojených arabských emirátů, Singapuru, Malajsie nebo Jižní Koreje.

Do Pardubic jezdí i světová špička

Czech Open už v minulosti navštívila řada známých hráčů. Alexej Širov, Sergej Movsesjan, David Navara, Viktor Láznička nebo Anatolij Karpov. Sehrály se statisíce partií, účastníci navázali mnoho přátelských vztahů a řada lidí se zde seznámila se svými budoucími partnery, dokonce je několik takových párů v pořadatelském týmu.

Největší zájem je letos o čínskou deskovou hru GO, protože v Pardubicích bude finále kvalifikace na pozici šestého profesionálního hráče Evropy a čeští reprezentanti patří do absolutní špičky.

Go je nejstarší desková hra, původem z Číny, ale do světa se rozšířila z Japonska. Hraje se s černými a bílými kameny na hrací desce, která představuje jakési území, kde hráč pomocí kamenů dobývá prostor soupeře. A zatímco při šachové hře je počet různých situací 1050, ve hře GO je to 10170.

Další velmi oblíbené turnaje i pro veřejnost jsou skládání Rubikovy kostky, dáma, scrabble, sudoku nebo piškvorky. Na turnaji se ale objevují i hry s exoticky znějícími názvy jako Abaku, Backgammon nebo Toguz Kumalak.

Turnaj Czech Open se odehrává v pardubické Tipsport aréně a potrvá do 30. Července.

autor: ba
Spustit audio