Neprůhledná soutěž může připravit hotel a skanzen na Chrudimsku o peníze

16. listopad 2011

Protikorupční policie stopla neprůhledné veřejné zakázky, v síti uvízla i chrudimská Bohemia nebo keltský skanzen v Nasavrkách. Detektivové prověřují způsob losování firem, které mají stavby realizovat.

Počet případů se už blíží k padesáti a konečné číslo může být ještě vyšší. Velkou část přitom tvoří projekty podpořené evropskými dotacemi. Ve Východních Čechách mezi ně patří i modernizace hotelu Bohemia v Chrudimi nebo archeopark v Nasavrkách.

Jakým způsobem mohlo k manipulaci veřejné soutěže dojít, popsal mluvčí Policejního prezidia Jaroslav Ibehej. „Podle dosavadního šetření měla být od začátku roku 2011 při zadávání několika desítek veřejných zakázek použita tři elektronická losovací zařízení, která však nepracovala na deklarované bázi náhodného výběru. Předběžným znaleckým zkoumáním bylo zjištěno, že všechna losovací zařízení, což byly notebooky, která kriminalisté zajistili, umožňovala předem stanovit, kteří zájemci budou vylosováni. Přičemž bezprostředně po skončení losování došlo k automatickému odstranění elektronických dat o jeho proběhu. Průběh losování tak nelze zpětně ověřit.“

Pro příjemce evropských peněz je to tvrdá rána. Čerpání dotací je totiž zastavené a úředníci čekají na výsledky policejního vyšetřování. Ve velmi obtížné situaci se tak ocitlo občanské sdružení Boii, které u Nasavrk buduje keltský skanzen.

Prostředníka na výběrové řízení si přitom najalo právě kvůli tomu, aby se vyhnulo složité administrativě a komplikacím. Do rozestavěného archeoparku už navíc investovalo pět milionů korun.

Konkrétní řešení problému zatím, podle místopředsedkyně občanského sdružení Boii Anny Frantalové, zatím neexistuje.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:

http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: kop
Spustit audio