Nevyhazujte jídlo, vyzývají potravinové banky

2. říjen 2015

Potraviny, které leží v regálech obchodů bez povšimnutí, často končí v popelnicích. Každý Čech vyhodí ročně 170 kg jídla. Například těstoviny, mouka a paštiky se ale jen tak nezkazí a můžou nasytit hladové krky v azylových domech.

Přesně o tohle se snaží tzv. potravinové banky, jedna taková sídlí v Chotovicích u Litomyšle. Je první a zatím jediná v Pardubickém kraji a přebytečné potraviny shromažďuje právě pro dobročinné účely.

Těstoviny, cukr a další potraviny jsou uskladněny buď v krabicích od banánů, nebo v regálech. Banka potřebné zásobuje například stolním olejem, ale také třeba hotovou jíškou.

„Ta jde také na odbyt například pro rodiny s dětmi ve vyloučených lokalitách. Maminka v té rodině ví, co pracovník přinese a co se bude vařit. Ten pracovník to s ní uvaří,“ říká Blanka Vopařilová, ředitelka novohradské oblastní charity a hlavní organizátorka potravinové banky.

Ideální jsou trvanlivé potraviny

„My tady vlastně skladujeme všechny potraviny, které nám dárci buď dovezou, nebo nás pozvou, abychom si je sem přivezli. Snažíme se apelovat na dárce, aby to byly potraviny trvanlivé. Snažíme se, aby to byly potraviny, které v nejbližších dnech neprochází, i když i s tím si umíme poradit. Máme rozsáhlou databázi příjemců, takže když dostaneme pečivo, tak jsme schopni do druhého dne oslavit naše odběratele, auto to rozveze,“ dodává Vopařilová.

Budova potravinové banky v Chotovicích

Jak se na pracovníky koukají v supermarketu, když se přijdou zeptat, jestli nemají nějaké potraviny, které nejsou na prodej?

„S tím mám velmi pozitivní zkušenosti. Nikde se mi nestalo, že by mě někdo vyhodil, řekl, že žebráme. Oni už vědí, že to půjde tam, kam má,“ doplňuje Vopařilová.

Pomoc dětem z domovů

V současné době dodává banka potraviny patnácti organizacím v Pardubickém kraji. Jednou z nich je i pardubické centrum Bon Bosco.

„Tuto možnost opravdu velmi vítám, protože naše organizace je zaměřena na doprovázení mladých lidí, kteří odcházejí z dětských domovů nebo z obtížných životních situací a osamostatňují se. Ta materiální pomoc pro ně může být velkou pomocí, protože oni musejí vystačit s velmi minimálním rozpočtem,“ dodává ředitelka centra Monika Peterková.

Chotovická potravinová banka má své stálé dodavatele. Patří k nim firmy, výrobci potravin i supermarkety.

autor: wol
Spustit audio